Skip to main content

Στον δήμο Θεσσαλονίκης το πρώτο φωτοβολταϊκό εικονικής αυτοπαραγωγής

Η συνολική ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας

Στην εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής θα προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Greenpeace.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα εγκατασταθεί σε στέγη είτε του σχολικού συγκροτήματος του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Θεσσαλονίκης στην οδό Ολυμπιάδος είτε του 50ου δημοτικού σχολείου στην πλατεία Αγίων Αναργύρων και η συνολική ενέργεια που θα παράγεται θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Παιδιών τους.

Η εγκατάσταση του συστήματος, κόστους 15.000 ευρώ είναι δωρεά της Greenpeace και θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2016, ωστόσο, η έναρξη της λειτουργίας του αναμένεται τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.  Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «η δράση αφορά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 10kW που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του Ξενώνα και θα απελευθερώσει πόρους του Δήμου που μέχρι πρότινος κάλυπταν τις ενεργειακές ανάγκες του».

Ωστόσο, μοναδικό εμπόδιο αυτή τη στιγμή για την υλοποίηση του εγχειρήματος είναι η γραφειοκρατία. «Ξεκινάμε τη συνεργασία και έχει διάφορα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε, που είναι ένα καθεστώς νομικό το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα στη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, είναι ο συμψηφισμός στο ρολόι αυτού που παράγει το ρεύμα», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως τη στιγμή που θα προχωρήσει το σύστημα θα ακολουθήσουν και άλλες εγκαταστάσεις.

«Η ετήσια παραγωγή του συστήματος εκτιμάται σε 14.000 kWh (κιλοβατώρες) και θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα του Ξενώνα Γυναικών, που ανέρχονται ετησίως περίπου σε 13.500 kWh», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς.


 
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα ενισχύει κάθε χρόνο τα δημοτικά ταμεία και θα επανεπενδύεται σε νέα έργα ηλιακής ενέργειας αλλά και σε κοινωνικές δράσεις του δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθύνεται προς το σχολείο που φιλοξενεί το σύστημα φωτοβολταϊκών». Συγκεκριμένα, με τον Διευθυντή εκστρατειών της Greenpeace Δημήτρη Ιμπραήμ, «το 40% των εσόδων θα μπορούν να κατευθυνθούν στα δημοτικά ταμεία για νέες επενδύσεις, το 30% προς όφελος των δημοτών και το υπόλοιπο 30% στο κτήριο που θα έχει το σύστημα».  

Σημειώνεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έθεσε πρόσφατα το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εικονική αυτοπαραγωγή σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε και πλέον αναμένεται η τελική υπουργική απόφαση.

«Φιλοδοξούμε να φτιάξουμε ένα έτοιμο εργαλείο και για άλλους δήμους που θα δημιουργεί συνεχώς νέα έσοδα που θα επανεπενδύονται σε αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις. Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης θα δουλέψει και θα αποτελέσει έμπνευση» τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, κ. Νίκος Χαραλαμπίδης.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολικά κτήρια και σε δημοτικά κτήρια. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θανάση Παππά, «η παραγωγή ενέργειας από τη σύνδεση του συστήματος από τον Ιούνιο του 2016 ανήλθε σε 267 MW. Είναι μια ένδειξη αρκετά σημαντική, γίνονται μετρήσεις για να βγάλουμε στη συνέχεια οικονομικά δεδομένα», σημείωσε.

Από την πλευρά της πάντως η Greenpeace καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να «ανοίξει» σύντομα το θεσμικό πλαίσιο, δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα σε νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κτλ, που δεν διαθέτουν χώρο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια.

Τι είναι η  εικονική ή απομακρυσμένη αυτοπαραγωγή

Σημειώνεται ότι η εικονική ή απομακρυσμένη αυτοπαραγωγή επιτρέπει την τοποθέτηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μακριά από το σημείο κατανάλωσης (μετρητής ΔΕΗ). Το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία τροφοδοτείται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και συμψηφίζεται με την κατανάλωση του ενδεδειγμένου μετρητή που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο στο δίκτυο.

Πραγματοποιείται, δηλαδή, ένας εικονικός συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας. Τα προφανή οφέλη της εικονικής αυτοπαραγωγής είναι ότι επιτρέπουν πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια ακόμα και σε καταναλωτές που δεν διαθέτουν δικό τους χώρο στο σημείο κατανάλωσης. Αρχικά, το θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής μόνο σε δήμους, αγρότες και κοινωφελή ιδρύματα.