Skip to main content

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι Γάλλοι επενδυτές και ο Ιβάν Σαββίδης

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στελεχών της Terminal Link με τον υπουργό Π. Κουρουμπλή και εκπροσώπους επιχειρηματικών και τοπικών φορέων.

«Η σημερινή είναι η πρώτη από πολλές επισκέψεις που θα ακολουθήσουν στη Θεσσαλονίκη. Θα προχωρήσουμε με επενδύσεις για να γίνουν το Λιμάνι και η πόλη η πραγματική πύλη των Βαλκανίων. Περιμένουμε από την ελληνική πολιτεία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της αλλά προχωράμε εμείς πρώτα με τις δικές μας», δήλωσε από τον ΟΛΘ ο κ. Farid Salem, πρόεδρος της Τerminal Link SAS, του ενός από τους τρεις εταίρους της Κοινοπραξίας που πλέον ελέγχει το 67% της ΟΛΘ A.E.

O κ. Salem, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης, ελαβε μερος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΛΘ και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, η αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Πατουλίδου, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ξενόφος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Λουφάκης, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Βλαχογιάννης, ενώ τον ΣΒΒΕ εκπροσώπησε ο κ. Χρήστος Γεωργίου.

Επίσης, μετείχαν διευθυντικά στελέχη της CMPorts, της κινεζικής επιχείρησης που μετέχει στην Τerminal Link και συγκεκριμένα οι Jingtao Bai, Kong Yim και Jianhui Li.

Παρόντες ήταν και τα μέλη δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε. με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Σ. Θεοφάνη.

Από τον Υπουργό και τους εκπροσώπους των φορέων, ο κ. Salem ζήτησε την ικανοποίηση τεσσάρων αιτημάτων, την βελτίωση της διασύνδεσης του ΟΛΘ με το σιδηρόδρομο και το οδικό δίκτυο και την 24ωρη λειτουργία του τελωνειου  εντός του λιμένα όπως και της πλοηγικής υπηρεσίας, ενώ δήλωσε πως η Κοινοπραξία των επενδυτών θα εκτελέσει, εμπροσθοβαρώς, το επενδυτικό της πρόγραμμα και προτείθεται να ξεπεράσει τις υποχρεωτικές συμβατικές επενδύσεις στον ΟΛΘ .

Επίσης, ο Γάλλος επενδυτής έκανε αναφορά και στους εργαζόμενους λέγοντας ότι η νέα διοίκηση επιθυμεί καλές σχέσεις και συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Τον κ. Salem, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, παρέλαβε ο κ. Ιβάν Σαββίδης, επικεφαλής της επενδύτριας στον ΟΛΘ, Belterra και, από αέρος, με ελικόπτερο, τον ξενάγησε στο λιμάνι ενώ αργότερα πρόκειται να του παραθέσει δείπνο. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Salem ανέφερε «έχουμε ενώσει δυνάμεις με τον όμιλο Σαββίδη και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό».

Δηλώσεις Κουρουμπλή και φορέων

Ο κ. Κουρουμπλής, δήλωσε ότι εντός του 2018 θα υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργείου Ναυτιλίας για την ενίσχυση της πλοηγικής υπηρεσίας, με την προμήθεια 7 πλοηγίδων και την πρόσληψη 25 μονίμων πλοηγών. Στη Θεσσαλονίκη θα τοποθετηθεί ένας επιπλέον μόνιμος πλοηγός και έναν εποχικός - στους πέντε που υπάρχουν- ενώ θα δοθει και μία πλοηγίδα.

Επίσης δήλωσε ότι θα μεταφέρει στους αρμοδιους υπουργους το αίτημα για 24ωρη λειτουργία της τελωνειακης υπηρεσιας αλλά και επίσπευση των έργων οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης.

Η αντιπεριφερειάρχης κ. Πατουλίδου δήλωσε πως η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ΠΕΠ, έχει δεσμεύσει κονδύλιο 7 εκατ. Ευρώ για την σύνδεση του ΟΛΘ με τον σιδηρόδρομο ( βελτίωση της σύνδεσης καθώς ο σιδηρόδρομος φτάνει σε όλα τα κρηπιδώματα του ΟΛΘ), ενώ επιθυμεί τη συνεργασία με τον ΟΛΘ για την προβολή της Θεσσαλονίκης ως προορισμού κρουαζιέρας.

¨Μακάρι να εννοεί όσα είπε, ήταν εξαιρετικά¨, δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Λουφάκης, ο οποίος μετέφερε τη δέσμευση Salem, ότι μόλις γίνει η εκβάθυνση του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πιάνουν, απευθείας, οι γραμμές της CMA CGM από την Άπω Ανατολή.

Θετική χαρακτήρισε τη σύσκεψη όπως και ουσιαστική ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ξενοφος τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, πως δεν τέθηκε εκ νέου θέμα πιστότητας των στοιχείων που είχαν αναρτηθεί στο data room στο πλαισιο του διαγωνισμου και, τέλος, πως το θετικό προηγούμενο του ιδιωτικοποιημένου ΟΛΠ, ενισχύει τη δυναμική και της Θεσσαλονίκης.