Skip to main content

Στον πάγο το σχέδιο για τον Κεδρηνό Λόφο- Απέσυρε την πρόταση ο δήμος

Το αναψυκτήριο στην περιοχή του Κεδρηνού Λόφου έχει σταματήσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2013. Ο δήμος απέσυρε την πρόταση για εκμίσθωση

Στις καλένδες παραπέμπεται το σχέδιο του κεντρικού δήμου για αξιοποίηση του αναψυκτήριου στον Κεδρηνό λόφο το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Για να προχωρήσει η εκμίσθωση του αναψυκτήριου απαιτούνταν η απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν μπορούσε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η αρμόδια αντιδήμαρχος Άννα Αγγελίδου απέσυρε την πρόταση της διοίκησης του δήμου για την εκμίσθωση του ακινήτου.

Συγκεκριμένα, ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδίαζε να προχωρήσει με χαμηλό μίσθωμα σε ενοικίαση του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται επί της «Λεωφόρου Όχι» 25, στη δημοτική ενότητα Αγίου Παύλου, με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει να κάνει τις εργασίες αποκατάστασης.

«Χάθηκαν ορισμένα χρόνια που θα μπορούσαμε να είχαμε έσοδα. Να κάνει ο δήμος τις κατασκευές για να παραδοθεί σε μια φυσιολογική κατάσταση. Είναι λανθασμένη η διαδικασία», σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τη σχετική εισήγηση.

Πρότεινε να γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη για τις εργασίες που απαιτούνται, θέση την οποία αποδέχθηκε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, αποσύροντας την σχετική εισήγηση.

Για ανικανότητα κατηγόρησε τη διοίκηση Μπουτάρη ο επικεφαλής της παράταξης  «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης, εκτιμώντας ότι ο δήμος έχασε αυτά τα χρόνια περίπου 700.000 – 800.000 ευρώ.

«Είναι η ανικανότητα της διοίκησης Μπουτάρη να εκμεταλλευτεί μια χρήσιμη πηγή πόρων, μαζί με το Maison Crystal και ο Κεδρηνός λόφος. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει χάσει πολλά λεφτά από την αδυναμία του να αξιοποιήσει το αναψυκτήριο. Είναι βυθισμένο σε πολύ σκοτεινιά και ομίχλη», είπε χαρακτηριστικά.

 Στα εμπόδια που υπήρχαν έως ότου προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα κτίσματα του αναψυκτήριου αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς, κάνοντας λόγο για μακρά διαδικασία και επίμονες προσπάθειες.

Το αναψυκτήριο στην περιοχή του Κεδρηνού Λόφου έχει σταματήσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2013. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε οριστική υπαγωγή του ακινήτου στον Ν. 4178/2013, καθώς υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές.

Το εμβαδόν του κτίσματος, όπως έχει δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ήταν 248,67 τ.μ. και το εμβαδόν του αντίστοιχου γεωτεμαχίου 2.805,89 τ.μ. Εκ των 248,67 τ.μ. μόνο τα 170 τ.μ. είναι νόμιμα και έχουν εξαιρεθεί τόσο της αναδάσωσης όσο και της κατεδάφισης.

Στη συνέχεια έγινε η κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, με αποτέλεσμα σήμερα το δημοτικό αναψυκτήριο του Κεδρηνού Λόφου να περιλαμβάνει το κτίσμα εμβαδού 170 τ.μ. και την ανοικτή βεράντα επιφάνειας 55 τ.μ.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, το ακίνητο, για να καταστεί λειτουργικό, χρήζει κάποιων εργασιών που απαιτούνται τόσο στο υφιστάμενο κτίσμα όσο και στην ανοιχτή βεράντα [...] τη δαπάνη των οποίων είναι σκόπιμο να αναλάβει ο μισθωτής με μειωμένο μίσθωμα, κατόπιν έκδοσης άδειας εργασιών αποκατάστασης του χώρου από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης του δήμου Νεάπολης -Συκεών.