Skip to main content

Στον β' γύρο η εκλογή νέου προέδρου στην Αργεντινή

Ο υποψήφιος των περονιστών για την διαδοχή της Κριστίνα Φερνάντες συγκέντρωσε το 36,5% και θα αναγκαστεί να διεκδικήσει την προεδρία σε δεύτερο γύρο.

Κακό ήταν για το κυβερνών κόμμα της Αργεντινής το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. O Ντανιέλ Σιόλι, υποψήφιος των περονιστών για την διαδοχή της Κριστίνα Φερνάντες συγκέντρωσε το 36,5% και θα αναγκαστεί να διεκδικήσει την προεδρία σε δεύτερο γύρο (στις 22 Νοεμβρίου) απέναντι στον συντηρητικό Μαουρίσιο Μάκρι (τέως κυβερνήτη της πρωτεύουσας), ο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 35%.

Όπως μεταδίδει το in.gr, o Σιόλι ήλπιζε σε ένα ποσοστό πάνω από 40% και σε διψήφια διαφορά από τον Μάκρι, ώστε να μην χρειαστεί δεύτερος γύρος. Αυτό τουλάχιστον έδειχναν και αρκετές δημοσκοπήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η τάση όχι απλά δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ο Σιόλι έλαβε λιγότερες ψήφους και από τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου. Καλείται λοιπόν να γοητεύσει, τόσο τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων όσο και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των περονιστών για να γίνει τελικά πρόεδρος.

Ρόλο κλειδί για τον β΄γύρο θα παίξει -όπως άλλωστε αναμενόταν- ο τρίτος της προεδρικής μάχης. Πρόκειται για τον Σέρχιο Μάσα, άλλοτε συνεργάτη και υπουργό των περονιστών, ο οποίος όμως διαφώνησε και αποχώρησε. Συγκέντρωσε το διόλου ευκαταφρόνητο 21%. Ο ίδιος σε δηλώσεις του μίλησε ανοικτά για το ξεκίνημα μιας νέας πορείας...

Για τους περονιστές το αποτέλεσμα ήταν κακό και στην πολυπληθή επαρχία του Μπουένος Αϊρες, όπου ζει και ψηφίζει το 40% των Αργεντινών.

Σε επίπεδο κυβερνήτη, η Αντιπολίτευση κατάφερε να κερδίσει ένα βαρύ όνομα της κυβέρνησης. Η Μαρία Εουχένια Βιδάλ γίνεται η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Μπουένος Αϊρες, επικρατώντας του Ανίμπαλ Φερνάντες, ενός από τους πλέον στενούς συνεργάτες της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Φερνάντες.

Τα συναισθήματα ήταν πολύ διαφορετικά στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων. Δάκρυα λύπης και απογοήτευσης για το κυβερνών κόμμα, πανηγυρισμοί έως και χοροί για την Αντιπολίτευση.

Oι εκλογές είχαν ιστορικό χαρακτήρα για την Αργεντινή, καθώς τα περίπου 32 εκατομμύρια ψηφοφόρων καλούνταν να αποφασίσουν αν θα συνέχιζαν στο δρόμο που χάραξε στα τελευταία 12 χρόνια ο «Κιρσνερισμός» του Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007) και της συζύγου του Κριστίνα Φερνάντες (2007-2011) ή θα ψήφιζαν για την αλλαγή στο πρόσωπο του Μαουρίσιο Μάκρι.

Ο Σιόλι υπήρξε σχεδόν μια αναγκαστική επιλογή για τους περονιστές, ωστόσο, δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα συμπαθής στον σκληρό πυρήνα του «Κιρσνερισμού», πράγμα το οποίο φάνηκε τελικά και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νυν πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες εξελέγη το 2011 στον πρώτο γύρο με το συντριπτικό 54,11% Το 2007, όταν διεκδίκησε για πρώτη φορά την προεδρία, εξελέγη επίσης στον πρώτο γύρο με 45%.

Η επαναληπτική εκλογή της 22ας Νοεμβρίου είναι ανοικτή σε κάθε προγνωστικό.