Skip to main content

Στουρνάρας: Αναγκαία αλλαγή πολιτικής με μείωση φόρων και εισφορών

O διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη περιορισμού του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% για την περίοδο μετά το 2021

Για αλλαγή στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής με στόχο τη συρρίκνωση φόρων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη περιορισμού του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% για την περίοδο μετά το 2021, αλλά και στη λήψη μέτρων διευθέτησης του χρέους όπως η επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων και η εξομάλυνση στην καταβολή των τόκων.

«Χρειαζόμαστε μόνο μια μικρή ώθηση στο χρέος», υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ και περιέγραψε ένα σενάριο το οποίο κρατά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Το σενάριο προβλέπει εξομάλυνση των τόκων και μείωση του στόχου των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ), ενώ σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει μάθει πλέον να ελέγχει τους προϋπολογισμούς της, παρουσιάζοντας καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από το 2012 και μετά.