Skip to main content

Στουρνάρας: Χωρίς βιωσιμότητα χρέους δεν πάμε πουθενά

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τοξική πολιτική σκηνή, αλλά συναίνεση γιατί τώρα είμαστε στην αρχή του δρόμου», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας από τους Δελφούς.

Τεράστια πρόοδο στην οικονομία, πιθανότατα μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα του ΟΑΣΑ, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ότι έκανε η Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η απώλεια του 25% του ΑΕΠ είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση της ανεργίας, το brain drain αλλά και τη συγκέντρωση μεγάλου μεγέθους κόκκινων δανείων ενώ παράλληλα τόνισε ότι το κυρίαρχο θέμα είναι το χρέος. «Πρέπει το συντομότερο δυνατό και όσο πιο καθαρά το Eurogroup να προχωρήσει ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο. Χωρίς αυτό δεν πάμε πουθενά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών..

Μεταξύ άλλων, ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους με επεκτάσεις λήξεων και επίσης με αρκετή καθαρότητα. «Πρέπει τόσο η ΕΚΤ και το ΔΝΤ να πειστούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και να το δηλώσουν», επισήμανε.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν θα πρέπει η Ελλάδα να υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, καθώς αυτό θα είναι θάνατος και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο πολιτικό σύστημα να γυρίσει σε πρακτικές του παρελθόντος.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ομαλή επιστροφή στις αγορές με «έξυπνη στρατηγική». Η κυβέρνηση αποφάσισε να χτίσει μαξιλάρι ρευστότητας. Η ΤτΕ ΕΛΛ -1,79% ως ανεξάρτητη αρχή εισηγείται την προληπτική γραμμή γιατί μπορεί να μειώσει τα κόστη δανεισμού και να διατηρήσει το waiver για τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά ρίσκα, σημείωσε ότι το 2018 είδαμε μια αναστροφή στη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Αναφέρθηκε στις ιταλικές εκλογές, το προσφυγικό αλλά και το θέμα του Brexit.

Τι χρειάζεται

Αναφορικά με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε τα εξής: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τοξική πολιτική σκηνή, αλλά συναίνεση γιατί τώρα είμαστε στην αρχή του δρόμου. Απαιτούνται επενδύσεις γιατί υπάρχει τεράστιο κενό. Χρειάζεται να σταματήσει η κρατική παρέμβαση σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με ταυτόχρονη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας»

Μάλιστα, έκανε αναφορά στην ανάγκη για σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους συντελεστές αλλά και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «κράτος δικαίου» και καλύτεροι θεσμοί που θα δρουν ανεξάρτητα.

Τέλος, για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τόνισε ότι είναι υψηλό μέγεθος. Θα ήταν ιδανικό να είχαμε μια συμφωνία για μικρότερα πλεονάσματα, στο 2%, ώστε το περιθώριο να δοθεί για μείωση φόρων και εισφορών και ως αντάλλαγμα η χώρα να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.