Skip to main content

Στουρνάρας: Ρυθμός ανάπτυξης άνω του 2% για το 2018 και το 2019

Ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι η μη υλοποίση των μεταρρυθμίσεων και οι επιπτώσεις της υπερβολικής φορολογίας υπονομεύουν την παραπάνω πρόβλεψη.

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης άνω του 2% ετησίως το 2018 και 2019 υποστηριζόμενη από υποστηριζόμενη από αύξηση των εξαγωγών, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων περιμένει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 25 χρόνια της Accenture στην Ελλάδα, ότι η μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η επίπτωση της υπερβολικής φορολογίας στην οικονομική δραστηριότητα και εξωτερικοί παράγοντες, όπως η αυξημένη απέχθεια των διεθνών επενδυτών στην ανάληψη ρίσκου και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανωτέρω πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και συμπλήρωσε πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να τονώσει τον ρυθμό ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τα προηγούμενα 8 χρόνια, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά της και εξαλείφοντας τα δίδυμα ελλείμματα», σημείωσε.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνιστούν οι όροι της εποπτείας μετά την λήξη του προγράμματος ενώ τάχθηκε, ακόμη μια φορά, υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των capital controls, o ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να αρθούν πλήρως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.