Skip to main content

Στουρνάρας από το Φόρουμ Δελφών: Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου

Ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του για την υπόθεση Novartis «ξεκίνησαν αρκετά χρόνια νωρίτερα».

Διολίσθηση σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία των θεσμών και του κράτους δικαίου παρατηρεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στους Δελφούς στις ερωτήσεις του Τόνι Μπάρμπερ, δημοσιογράφου των Financial Times, ότι η διολίσθηση αυτή γεννά «αβεβαιότητα» και πλήττει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Μία εξαίρεση, ωστόσο, όπως είπε, είναι η φορολογική διοίκηση, η ανεξαρτητοποίηση της οποίας από την πολιτική διαδικασία – που ξεκίνησε επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών – είχε ως αποτέλεσμα «να μην έχουμε πια πρόβλημα συλλογής των φόρων».

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του «ξεκίνησαν αρκετά χρόνια νωρίτερα». Ανέφερε ότι κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να συμψηφίσει τις φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας με τις οφειλές του κράτους προς αυτήν, αλλά ότι κανείς δεν έχει παρουσιάσει ίχνος αποδεικτικών στοιχείων σε σχέση με αυτό. «Δεν θα έπρεπε οι εισαγγελείς να το έχουν ελέγξει αυτό;» διερωτήθηκε. Μίλησε για καταγγελίες που είναι «εντελώς ψευδείς» και κάνουν πολύ κακό στη χώρα και ανέφερε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «μπορεί να έχουν εκβιαστεί», για να λένε «τέτοια ψέμματα».

Μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης μίλησε για την «παράνομη» έρευνα του γραφείου της συζύγου του, τη μέρα που η κεντρική τράπεζα έπαιρνε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Τράπεζας Αττικής το Σεπτέμβριο του 2016: «Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου». «Αν ο στόχος είναι να υπονομευτεί η ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του διοικητή της, έχουν υπολογίσει λάθος», είπε.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια της κρίσης.