Skip to main content

Στους δρόμους θέλουν να βγάλουν τα τρακτέρ οι αγρότες

Συνάντηση «γαλάζιων» αγροτοσυνδικαλιστών και συνεταιριστών στη Θεσσαλονίκη. Απειλούν με κινητοποιήσεις για τα νέα μέτρα.

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις είναι οι αγρότες Μακεδονίας και Θεσσαλίας σε περίπτωση που πάρουν εντός του Αυγούστου τον δρόμο προς τη Βουλή τα μέτρα που δεν περιλήφθηκαν στο χτεσινό νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Σημειώνεται ότι από την πλευρά της κυβέρνησης διαβεβαιώνεται ότι η φορολόγηση των αγροτών δεν συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα και θα απασχολήσει τη Βουλή πολύ αργότερα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης.

Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα με πρωτοβουλία του «γαλάζιου» συνδικαλιστή, Βασίλη Κανάκα, από τη Χαλάστρα και με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αποφασίστηκε να γίνει άμεσα ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα μέτρα και να εκφραστεί η αντίθεση των αγροτών στην υιοθέτησή τους.

Απειλούν μάλιστα με κινητοποιήσεις και τρακτέρ στους δρόμους, εφόσον το νομοσχέδιο περάσει… νύχτα από θερινό τμήμα της Βουλής. Εκπρόσωποι αγροτών, συνδικαλιστές και συνεταιριστές αγρότες (κατά βάση «γαλάζιοι»), συναντήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η διοίκηση της Περιφέρειας δεν είχε καμιά σχέση με τη συνάντηση, καθώς απλώς οι αγρότες ζήτησαν την αίθουσα για να συναντηθούν κι αυτή τους παραχωρήθηκε. «Η κουβέντα αφορούσε στην επιδρομή που γίνεται στον αγροτικό τομέα για να τον αφαιμάξουν με 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μας θεωρούν τον πιο ευάλωτο τομέα για να πληρώσει αυτό το κόστος. Μαθαίνουμε ότι σχεδιάζουν να περάσουν τα εξοντωτικά αυτά μέτρα από θερινό τμήμα, με άγνωστη σύνθεση για να το ψηφίσει.

Εμείς θα ενημερώσουμε άμεσα όλα τα κόμματα γι’ αυτό που πάνε να κάνουν. Νύχτα θα το ψηφίσουν, νύχτα θα βρουν τα τρακτέρ μπροστά τους», είπε ο κ. Κανάκας. Η ενημέρωση, όπως πληροφορείται η Voria.gr, θα αρχίσει από την αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Οι αγρότες θέτουν μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα, που τα χαρακτηρίζουν μάλιστα επιβίωσης (φορολογικό, προκαταβολές στο 100%, ασφαλιστικές εισφορές και νέα μέτρα που αναβλήθηκε η ψήφισή τους).

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες τα μέτρα για τους αγρότες θα έρθουν σε θερινό τμήμα της Βουλής στις 8 ή 12 Αυγούστου. «Θα δεχτούμε βουλευτές της Α’ και Β’ Αθηνών να περάσουν μέτρα για τους αγρότες; Αν θέλουν ας τα φέρουν στην ολομέλεια της Βουλής για να μάθουμε όλοι με ονοματεπώνυμο ποιοι τα ψήφισαν και ποιοι όχι όταν θα ξαναέρθουν στα χωριά για να μας ζητήσουν την ψήφο μας», είπε ο κ. Κανάκας.

Πάντως, αυτή είναι η πρώτη κίνηση για την έναρξη κινητοποιήσεων από τους αγρότες ενάντια στα νέα μέτρα, ενώ ανάλογες κινήσεις αναμένεται να ακολουθήσουν σε όλη τη χώρα στο επόμενο διάστημα.