Skip to main content

«Στόχος όλων η προστασία της ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών»

Για την οικονομική κατάσταση της χώρας, τις ανάγκες των τραπεζών αλλά και τους στόχους της πολιτείας μίλησαν στο οικονομικό συνέδριο της «Απογευματινής» ο Βύρων Μπαλλής, ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Νίκ
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναλαμβάνοντας λογικούς κινδύνους, είναι ταγμένο στην υποστήριξη των πελατών του και ενισχύει τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προοπτική, έστω και παρά τις όποιες προσωρινές τους δυσκολίες, επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Βύρων Μπαλλής, μιλώντας στο οικονομικό Συνέδριο της «Απογευματινής».

Πρωταρχικός, λοιπόν, στόχος όλων θα πρέπει να είναι να προστατεύσουμε τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ώστε να μπορέσουν οι Τράπεζες να συνεχίσουν να στηρίζουν επαρκώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ανέφερε ο κ. Μπαλλής και πρόσθεσε: Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει, από την πλευρά της, να μεριμνήσει ώστε τα αναγκαία μέτρα για την δημοσιονομική προσαρμογή να μην έχουν -κατά το δυνατόν- αρνητικό αντίκτυπο στις εγχώριες καταθέσεις, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό (παράδειγμα Ιταλίας).

Στο εσωτερικό, τόνισε ο κ. Μπαλλής, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν αναπτύσσεται μία «κουλτούρα» υπεκφυγής από τις ειλημμένες τραπεζικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει ως χώρα να επιδοθούμε σε μία τιτάνια προσπάθεια για την αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης των ξένων αγορών αλλά και ενός κλίματος αισιοδοξίας με αποδέκτη την «φοβισμένη» ελληνική κοινωνία.

Γ. Χαρδούβελης: Η χώρα χρειάζεται ολική προσαρμογή των δαπανών και όχι μέτρα με το σταγονόμετρο

Μιλώντας στο Συνέδριο ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομίας μας παραμένουν μεγάλοι. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ο προϋπολογισμός υποθέτουν ένα σχετικά ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον. Οι πιθανότητες για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης είναι μεγαλύτερες. Οι κίνδυνοι πηγάζουν από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, την αναμενόμενη στασιμότητα σε μισθούς και εισοδήματα - πιθανή και η μείωσή τους σε πραγματικούς όρους - και τη μεγάλη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης. Η αναμενόμενη εποπτεία από την ΕΕ θα επιφέρει πάντως πειθαρχία, με πιθανή συρρίκνωση του χρόνου προσαρμογής και αυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχίας. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται ότι οι επιθέσεις στην Ελλάδα αποτελούν επιθέσεις κατά της ΟΝΕ και πλέον προσπαθούν σε λεκτικό τουλάχιστον επίπεδο να μας υποστηρίξουν, ανέφερε.

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια ολική προσαρμογή των δαπανών και όχι μέτρα με το σταγονόμετρο. Η κοινωνική συναίνεση θα επιτευχθεί μόνον όταν όλοι αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και ότι η δική τους συνεισφορά συνοδεύεται και από συνεισφορά των υπολοίπων», ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος της διοίκησης της Eurobank.

Ν. Μυρτάκης: Η οικονομική πορεία των Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι σταθερά ανοδική

Στην ομιλία του στο Συνέδριο ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) Νίκος Μυρτάκης, ανέφερε ότι η οικονομική πορεία των Συνεταιριστικών Τραπεζών, παρά τις δυσμενείς συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι σταθερά ανοδική, κύρια λόγω της συνετής πιστωτικής πολιτικής τους και της αποφυγής κάθε επένδυσης σε τοξικά προϊόντα.

Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται, όπως τόνισε, από τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία του 9μήνου 2009, όπου οι 16 Ελληνικές Συνεταιριστικές συγκεντρώνουν σύνολο ενεργητικού 4,55 δισ. ευρώ (αύξηση 18,60%), χορηγήσεις 3,15 δισ. ευρώ (αύξηση 6,41%), καταθέσεις 3,60 δισ. ευρώ (αύξηση 17,55%) και ίδια κεφάλαια 542 εκατ. ευρώ (αύξηση 6,11%). Μείωση σημείωσαν μόνο τα κέρδη προ φόρων, κατά 10,61%, συγκριτικά με το 9μηνο του 2008, λόγω της αύξησης του κόστους χρήματος και της μείωσης του spread.