Skip to main content

Stress test: Το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2018 για τις τράπεζες

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, για το καλοκαίρι του 2018 προγραμματίζεται το νέο μεγάλο στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το καλοκαίρι του 2018 θα είναι ενδεχομένως το επόμενο πιο εφιαλτικό για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Όπως πληροφορείται η Voria.gr, για τότε προγραμματίζεται το νέο μεγάλο στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών και θα είναι το πιο δύσκολο όλων των τελευταίων ετών. Ήδη, οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ομίλων στην Αθήνα έχουν ενημερωθεί από τη Φρανκφούρτη σχετικά και άρχισαν να προετοιμάζονται.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος που έχει τεθεί από την ΕΚΤ στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών; Να μειώσουν κατά 10% το ποσοστό των NPLs τους. Ο στόχος "ακούγεται" σχετικά ρεαλιστικός, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολος. Κι αυτό γιατί σε απόλυτους αριθμούς συνεπάγεται ότι η κάθε μία θα πρέπει να απαλλαγεί από κόκκινα δάνεια ύψους 10 δισ ευρώ.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα, η εκκαθάριση που έχει γίνει υπολογίζεται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς με αυτούς τους ρυθμούς, το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί κανονικός αγώνας δρόμου για να επιτευχθεί ο στόχος των 10 δισ. Γι αυτό και το επόμενο καλοκαίρι θα είναι ίσως και το πιο δύσκολο των τελευταίων ετών. Και για αυτό έχει σημάνει συναγερμός ήδη από τώρα, 18 μήνες νωρίτερα. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θα προλάβουν κιόλας. Το πιθανότερο είναι πως θα τα καταφέρουν.