Skip to main content

Συμμαχία κατά του αλτσχάιμερ

Φαρμακοβιομηχανίες αφήνουν τη μυστικοπάθεια και αρχίζουν συνεργασία για την καταπολέμηση εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου.
Η "ισχύς εν τη ενώσει" δεν συνηθίζεται στον χώρο της έρευνας για νέα φάρμακα. Όμως σε αυτήν ακριβώς την ασυνήθιστη κίνηση προχώρησαν μερικές μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, που αποφάσισαν να ρίξουν (εν μέρει τουλάχιστον) τα τείχη της μυστικοπάθειας λόγω ανταγωνισμού και να μοιραστούν από κοινού τα δεδομένα από κλινικές έρευνες που έχουν κάνει σε νέα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Η προσπάθειά τους αποσκοπεί στο να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.

Μέσα από αυτή τη συμμαχία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, θα προκύψει μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που θα δώσει στους ερευνητές των εταιριών και των ερευνητικών ινστιτούτων, δημόσιων και ιδιωτικών, παγκόσμια πρόσβαση σε ένα πλούτο πληροφοριών, οι οποίες έχουν προκύψει από την κλινική μελέτη χιλιάδων ασθενών με αυτές τις εγκεφαλικές παθήσεις.

Η ανταλλαγή των στοιχείων και η ελεύθερη πλέον πρόσβαση σε αυτά, αντί να μένουν κρυμμένα στα συρτάρια κάθε φαρμακευτικής εταιρίας, ελπίζεται ότι θα διευκολύνει τους ερευνητές στην πρόοδο των εργασιών τους σε σχέση με τις ασθένειες αυτές που έχουν γίνει πια ολοένα πιο συχνές σε όλο τον κόσμο, αλλά για τις οποίες δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία, παρόλο που έχουν ήδη υπάρξει δεκαετίες ερευνών.

Πάνω από 26 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Αλτσχάιμερ παγκοσμίως και περίπου 4 εκατομμύρια από Πάρκινσον. Η πρωτοβουλία για την κοινή βάση των κλινικών ερευνητικών δεδομένων συντονίζεται από τη Συμμαχία Εναντίον των Μεγάλων Ασθενειών, έναν οργανισμό ασθενών και φαρμακοβιομηχανιών, που δρουν στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Critical Path.

Στη συμμαχία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι εταιρίες Pfizer, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Sanofi-Aventis κ.α. Την όλη προσπάθεια στηρίζουν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ο μεγαλύτερός δημόσιος αμερικανικός ερευνητικός φορέας), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων κ.α.