Skip to main content

Συμπόσιο εκπαιδευτικής τεχνολογίας από το Κολλέγιο Ανατόλια

Συμπόσιο εκπαιδευτικής τεχνολογίας οργάνωσε το τμήμα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ACIDD του Κολλεγίου Ανατόλια στις 19 και 20 Ιουνίου 2012.

Συμπόσιο εκπαιδευτικής τεχνολογίας οργάνωσε το τμήμα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ACIDD του Κολλεγίου Ανατόλια στις 19 και 20 Ιουνίου 2012, στο Raphael Hall, με τίτλο  «Rethinking Teaching through technology».

Αντικείμενο του συμποσίου ήταν οι αλλαγές που επιφέρει η χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, αφού προβάλλει ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς να δικτυωθούν, να μάθουν και να προβληματιστούν σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και τις νέες τάσεις στις διδακτικές πρακτικές και μεθόδους.  

Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και το συμπόσιο παρακολούθησαν πάνω από 200 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Κολλέγιο Ανατόλια και την ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Βασική ιδέα υπήρξε η νέα γενιά μαθητών (Gen Nexters) που μεγάλωσε με προσωπικό υπολογιστή, κινητό και το Διαδίκτυο. Περιμένει συνεπώς από τους εκπαιδευτικούς της να είναι ικανοί να λειτουργήσουν σε έναν ψηφιακό κόσμο.

Ταυτόχρονα οι γονείς των μαθητών προσδοκούν από το σχολείο να προετοιμάσει συστηματικά τα παιδιά τους για έναν κόσμο στον οποίο μόνη σταθερά παραμένει η ραγδαία αλλαγή.

Ως αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικοί θα είναι ικανότεροι να ενεργοποιήσουν και να εμπλέξουν τους μαθητές τους στη μαθησιακή διαδικασία, καθώς και να ενισχύσουν τα μαθησιακά αποτελέσματα.

Δύο καθηγητές πανεπιστημίου, ο δρ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. και συνεργάτης του κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, και ο δρ. Νίκος Φαχαντίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασαν ομιλίες με τους παρακάτω τίτλους αντίστοιχα:

-ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
-WEB 2.0 ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο συμπόσιο, προβλήθηκε η ομιλία από το TEDxThessaloniki του Άγγελου Πατσιά, δασκάλου στο ορεινό χωριό Φουρφουράς της Κρήτης. Ο κ. Πατσιάς  παρευρέθηκε στο  συμπόσιο και συναντήθηκε με το εκπαιδευτικό προσωπικό του Κολλεγίου Ανατόλια.
Κατά τη διάρκεια του συμποσίου 14 εκπαιδευτικοί από το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο/λύκειο, το τμήμα διεθνούς απολυτηρίου και το τριτοβάθμιο Αμερικανικό Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης (ACT) παρουσίασαν στο ακροατήριο τις πρωτότυπες προτάσεις διδασκαλίας τους που βασίζονται σε προσέγγιση μέσω της τεχνολογίας.