Skip to main content

Συνέχεια στην κόντρα για τα «σαρανταπεντάρια»

Τα έργα προϋπολογισμού κάτω των 45.000 ευρώ απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με αφορμή την έγκριση δύο σχετικών προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της νομαρχίας και διαφόρων δήμων.
Τα έργα προϋπολογισμού κάτω των 45.000 ευρώ, γνωστά και ως «σαρανταπεντάρια», απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με αφορμή την έγκριση δύο προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της νομαρχίας και διαφόρων δήμων, συνολικού ύψους 405.000 ευρώ, για την κατασκευή αθλητικών υποδομών.

Όπως επεσήμανε ο αρμόδιος αντινομάρχης Ευθύμης Φωτόπουλος, στις συμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται έργα που αντικαθιστούν προγραμματικές συμβάσεις που δεν υλοποιήθηκαν.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο Νίκος Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι η παράταξή του δεν έχει εμπιστοσύνη στις συμβάσεις που αφορούν έργα προϋπολογισμού κάτω των 45.000 ευρώ, τόνισε ότι με αυτές δεν υπάρχει η δυνατότητα εκπτώσεων ώστε να εξοικονομούνται μεγάλα ποσά και ζήτησε οι συμβάσεις αυτού του είδους που δεν εγκρίνονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επιστρέφονται στην νομαρχία να ακυρώνονται από την αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή.

Διαφορετικά, όπως συμπλήρωσε ο νομαρχιακός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Παντελής Κουκουλεκίδης, ελλοχεύει ο κίνδυνος παρατυπιών στην διαδικασία έγκρισής τους. Ο κ. Κουκουλεκίδης παρουσίασε μάλιστα τρία έγγραφα που κατά τον ίδιο αφορούσαν έργα νομαρχιακής επιτροπής, τα οποία επιστράφηκαν από την Περιφέρεια. «Δεν έχει επιστραφεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ούτε ένα έργο ύψους μέχρι 45.000 ευρώ το οποίο εγκρίθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο», τόνισε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του πάνω από 110 εταιρείες (και όχι μία μόνο εταιρεία) ανέλαβαν τέτοια έργα.

Ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Τσαμασλής τόνισε ότι η διοίκηση της νομαρχίας ολοκλήρωσε 800 έργα, ύψους 45.000 ευρώ το καθένα, στο νομό ενώ ο κ. Φωτόπουλος σημείωσε ότι είναι στη διάθεση του αρμόδιου εισαγγελέα όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία.