Skip to main content

Συνεχίζεται η άνοδος των μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι δείκτες σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη με το καλό κλίμα να συνεχίζεται.
Συνεχίζεται το κλίμα αισιοδοξίας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τα στοιχεία για αύξηση της εργοστασιακής παραγωγής να το συντηρούν, ενώ οι θετικές ειδήσεις για τα μακρο-οικονομικά στοιχεία επηρεάζουν αναλόγως τις διεθνείς αγορές οι οποίες αποβλέπουν σε έξοδο από την κρίση.

Θετικό το κλείσιμο και για τις αγορές της Ευρώπης που επηρεαζόμενες από τις τράπεζες και τις τιμές των εμπορευμάτων σημείωσαν άνοδο στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έντεκα μηνών.

Στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές οι μετοχές των τραπεζών HSBC, Barclays, Commerzbank, Lloyds, Royal Bank of Scotland, Natixis, KBC Groep, UBS Societe Generale και Deutsche Bank παρέσηραν τους δείκτες σε άνοδο.Οι τιμές των εμπορευμάτων οδήγησαν σε κέρδη και τις μετοχές των BP, BHP Billiton και Thysenkrupp.

Στις ΗΠΑ συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε ποσοστό 0,8% τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τα θετικά  μακρο-οικονομικά στοιχεία να γεμίζουν αισιοδοξία τους αναλυτές οι οποίοι αναθεωρούν την άποψή τους για την οικονομία.

Μετά την ανακάλυψη κοιτάσματος στη Σιέρα Λεόνε η μετοχή της ενεργειακής Anadarko Petroleum σημείωσε άνοδο κατά 9,4%,ενώ οι τραπεζικές Bank of America και Citigroup έκλεισαν επίσης θετικά, μετά τις ανακοινώσεις για την προσεχή έξοδο από το πρόγραμμα κρατικής υποστήριξης.

Οι μετοχές των εταιρειών μετάλλων Alcoa και Barrick Gold ανέβηκαν παρασυρόμενες από τις τιμές των εμπορευμάτων. Επίσης ενισχύθηκαν και οι General Electric και Caterpillar εξαιτίας των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή.

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,12% σταματώντας στις 9.791,71 μονάδες, και ο Nasdaq έκλεισε στις 2.133,15 μονάδες, με άνοδο 1,45%. Ο S&P ενισχύθηκε με 1,53% στις 1.067,76 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.124,13 μονάδες, με άνοδο 1,63%, και στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε άνοδο κατά 1,27% στις 5.700,26 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,64% στις 3.813,79 μονάδες.