Skip to main content

Σύνταξη στα 65 και για τις γυναίκες στο δημόσιο

Στα 65 θα συνταξιοδοτηθούν όσες γυναίκες προσλήφθηκαν στο Δημόσιο μετά το 1987, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών.
Την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι το Φεβρουάριο.

Με την εξίσωση των ορίων, οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη, ενώ οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεότερες ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων, που στο εξής θα αποχωρούν στα 65 αντί για τα 55.

Οι αποφάσεις αφορούν σε 140.000 γυναίκες υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που προσλήφθηκαν μετά το 1987, καθώς το 2012 ή το αργότερο το 2013 δεν θα έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Το σενάριο, που εξετάζει η κυβέρνηση θα προβλέπει περίοδος χάριτος μέχρι τρία χρόνια.

Έτσι, οι γυναίκες που θα έβγαιναν στη σύνταξη το 2013 θα υποχρεωθούν να παραμείνουν 5 χρόνια επιπλέον στην υπηρεσία τους, όσες έβγαιναν το 2014 θα επιβαρυνθούν με 6 χρόνια και ούτω καθεξής, έως ότου επιτευχθεί η εξίσωση με τους άντρες συναδέλφους τους.