Skip to main content

Συρρικνώθηκε η ασφαλιστική αγορά της Βουλγαρίας

Κατά 5% συρρικνώθηκε η ασφαλιστική αγορά της Βουλγαρίας στο πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτεί
Κατά 5% συρρικνώθηκε η ασφαλιστική αγορά της Βουλγαρίας στο πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της χώρας.

Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο ασφαλίσεων ζωής αυξήθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση με αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί μέρος της μείωσης στην αντίστοιχη παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο γενικών ασφαλειών κατά 7% περίπου.

Σε απόλυτα μεγέθη η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ξεπέρασε το επίπεδο των 408 εκατ. λέβα, εκ των οποίων τα 345 εκατ. λέβα (84,55%) προήλθαν από τον κλάδο γενικών ασφαλειών.

Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2009 ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κλάδου, καθώς τα συνολικά κέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γενικών ασφαλειών μόνο από την άσκηση της βασικής τους δραστηριότητας ανήλθαν σε 9 εκατ. λέβα περίπου, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 68% σε ετήσια βάση.

Εάν στο μέγεθος αυτό προστεθούν και τα κέρδη από άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες, το σύνολο προσεγγίζει τα 17,7 εκατ. ευρώ (+50% σε ετήσια βάση).

Ακόμη μεγαλύτερη όμως ήταν η αύξηση των κερδών στον κλάδο ασφαλίσεων ζωής. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του 2010 τα σχετικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5 περίπου φορές και ανήλθαν σε 13,6 εκατ. λέβα.

Τέλος, τα αποθεματικά που διατηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την εξασφάλιση μελλοντικών αποζημιώσεων αυξήθηκαν κατά 9% (520 εκατ. λέβα) στις ασφάλειες ζωής και κατά 7% (1,3 δισ. λέβα) στις γενικές ασφάλειες.