Skip to main content

Συζήτηση σε υψηλούς τόνους στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Για κλίμα «υπερφορολόγησης και υστερίας που έχει περάσει στην αγορά» μιλάει η αξιωματική αντιπολίτευση - «Τέρμα στην αδιαφάνεια και στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό», τονίζει η κυβέρνηση

Διαξιφισμοί κυβέρνησης - αντιπολίτευσης σήμερα στη Βουλή, ενόψειτην κατάθεσης του οριστικού σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού τηνΠαρασκευή.


Καταρχάς συζητήθηκε ο απολογισμός και ισολογισμός του οικονομικούέτους 2007 -η συζήτηση άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο- τον οποίουπερψηφίζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και καταψηφίζουν ταυπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργόςΟικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, το ΠΑΣΟΚκαταψήφισε μεν τον τότε προϋπολογισμό, σήμερα όμως υπερψηφίζει τοναπολογισμό μόνον για λόγους κοινοβουλευτικής τάξης και συνέχειας.


Παράλληλα, ο υφυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για αλλαγή του τρόπουκατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τη συγκρότηση ειδικήςεπιστημονικής γραμματείας στη Βουλή που θα γνωστοποιεί, κατά μήνα, τηνπορεία εσόδων- δαπανών και ανά τετράμηνο την πορεία εκτέλεσης τουπροϋπολογισμού.


«Είμαστε εδώ, για να βάλουμε ένα τέλος σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας καιδημοσιονομικού εκτροχιασμού», τόνισε για τον υπό κατάθεση προϋπολογισμό.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλοςμίλησε για συνειδητή προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ νααπαξιώσει το έργο των προηγουμένων κυβερνήσεων, «προκειμένου να καλύψειτο κενό παραγωγής έργου και πολιτικής»:


«Εδώ και 45 ημέρες έρχεστε απροπαράσκευοι και προχειρολόγοι, αλλάικανοί στην επικοινωνία, ενώ δεν έχει παραχθεί έργο ουσίας, με δηλώσειςκαλών προθέσεων, ανακοινώνοντας αξιολόγηση 35.000 καλόπιστων πολιτώνγια θέσεις γενικών γραμματέων, τις οποίες κατέλαβαν τελικά κατάσυντριπτική πλειοψηφία άνθρωποι που είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ», σημείωσεχαρακτηριστικά και εξέφρασε τη διαφωνία του με το κλίμα υπερφορολόγησηςκαι υστερίας που έχει περάσει στην αγορά, όπως υποστήριξε.


Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσήςεπεσήμανε ότι, για να βγει η οικονομία από την κρίση, απαιτείταιανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και ενίσχυση της ρευστότηταςτης αγοράς, καθώς και ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.


Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Αφροδίτη Παπαθανάση υπογράμμισε ότι ηδημοσιονομική διαχείριση της ΝΔ απέτυχε παταγωδώς, αφού δύο φορές ηΕλλάδα μπήκε στην κοινοτική επιτήρηση πριν την κρίση, πέντεπροϋπολογισμοί τους οποίους συνέταξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ έπεσαν έξω,ενώ το νέο χρέος της απελθούσας κυβέρνησης φθάνει τα 100 δισ. ευρώ καικανείς δεν ξέρει πού πήγαν τα χρήματα αυτά.


Ο εισηγητής της ΝΔ, πρώην υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας, ανέτεινεότι οι βασικοί στόχοι του 2007 επιτεύχθηκαν, ενώ χαρακτήρισε ως οριακέςτις αποκλίσεις που καταγράφονται στα βασικά οικονομικά μεγέθη. Ο ίδιοςαπέδωσε τις αποκλίσεις κυρίως στα κονδύλια που δαπανήθηκαν εκτάκτως γιατα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2007, τιςεκλογές που έγιναν το φθινόπωρο, την πληρωμή των χρεών της Ολυμπιακήςκαι την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Επεσήμανε, πάντως, ότι δεν χρειάζονται στηνπαρούσα φάση επικοινωνιακά και κομματικά παιχνίδια.


Ο αγορητής του ΚΚΕΝίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε την ακολουθούμενη πολιτική της νέαςκυβέρνησης ως «συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής πουακολούθησε και η ΝΔ, πιστά και τα δύο κόμματα στο ευρωενωσιακό σχέδιοχρηματοδοτικής στήριξης του κεφαλαίου».


«Πού πήγαν οι φοροαπαλλαγές και ποια είναι τα απόρρητα κονδύλια πουαυξάνονται», διερωτήθηκαν από τον ΛΑΟΣ οι Κ. Αϊβαλιώτης καιΑστ. Ροντούλης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ o Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο γιαέναν ακόμη αντιλαϊκό και αδιαφανή προϋπολογισμό.



ΑΠΕ