Skip to main content

ΣΒΒΕ: Παρέμβαση κράτους για ρύθμιση σχέσεων σούπερ μάρκετ-βιομηχανίας

Για ασφυκτική κατάσταση που θα οδηγήσει βιομηχανίες σε λουκέτα και εργαζομένους στην ανεργία κάνουν λόγο οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδος

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών ώστε να υπάρξει ισορροπία στις σχέσεις ανάμεσα στα σούπερ μάρκετ και στους προμηθευτές τους, δηλαδή στις βιομηχανίες παραγωγής των προϊόντων που υπάρχουν στα ράφια τους, ζητά με επιστολή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.  

Στην επιστολή, που εκτός από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν παραλάβει οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο ΣΒΒΕ χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά επείγον και φλέγον το θέμα της μειονεκτικής θέσης που βρίσκονται οι μεταποιητικές Ελληνικές επιχειρήσεις, απέναντι στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Επίσης, ο Σύνδεσμος αναφέρεται στις επιπτώσεις του θέματος τόσο στον αφανισμό μεγάλου αριθμού Ελλήνων προμηθευτών, που είναι μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όσο και σε συνάρτηση με τη διόγκωση του χρέους της υπό πτώχευση εταιρείας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ.

Όπως σημειώνει στην επιστολή ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης η Σύνδεσμος είχε θέσει το συγκεκριμένο θέμα στον πρωθυπουργό τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από τότε μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος έχει δεχθεί σωρεία διαμαρτυριών από ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη συμφωνία της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ότι δέχονται, από άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έντονες πιέσεις για να προχωρήσουν αφενός σε πρόσθετες παροχές και εκπτώσεις, και αφετέρου σε επιμήκυνση του, ήδη μεγάλου, χρόνου πίστωσης.

Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει την υπό διαμόρφωση κατάσταση ασφυκτική για την ελληνική μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας, και η προφανής συνέπειά της θα είναι να οδηγηθούν σε πτώχευση δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Παράλληλα ο ΣΒΒΕ, επικαλείται την κρισιμότητα της κατάστασης, και επαναφέρει την πρόταση του προς την κυβέρνηση για επανεξέταση του καθεστώτος των συναλλαγών ανάμεσα στις εταιρίες μεταποίησης και του λιανεμπορίου, το οποίο θα πρέπει να διέπεται από τις ακόλουθες δύο αρχές:

Πρώτον, οι τιμές πώλησης των προμηθευτών να πραγματοποιούνται στην καθαρή τιμή, ενώ οι λοιπές παροχές να προσδιορίζονται σε συγκεκριμένο ποσοστό επί του κύκλου εργασιών και να εμφανίζονται σε ενιαίο τιμολόγιο.

Δεύτερον, οι πληρωμές των προϊόντων να συνάδουν με τη φύση τους –για παράδειγμα τα ευπαθή προϊόντα έναντι αυτών μεγάλης διάρκειας- και να γίνονται εντός των χρονικών ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη θέσπιση ποινικών ρητρών για τις εκπρόθεσμες πληρωμές.