Skip to main content

ΣΥΝ: Ουσιαστικά ταυτίζονται ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Επικριτικός απέναντι στις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την έξοδο της χώρας από την κρίση εμφανίζεται ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι η πολιτική του πρόταση δεν διαφέρει από αυτή της κυβέρνησης ως προ

Επικριτικός απέναντι στις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την έξοδο της χώρας από την κρίση εμφανίζεται ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι η πολιτική του πρόταση διαφέρει από αυτή της κυβέρνησης ως προς τις λεπτομέρειες και όχι ως προς την ουσία.

«Η πολιτική τους πρόταση διαφέρει ως προς τις λεπτομέρειες και όχι ως προς την ουσία τους. Οι ευθύνες και των δύο κομμάτων εξουσίας για το ότι μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση είναι δεδομένες, όπως αντίστοιχα είναι δεδομένη η συμπληρωματικότητα των προτάσεών τους» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ με αφορμή την ομιλία του κ. Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Όπως σημειώνει ο ΣΥΝ, εκτός από τον πρωθυπουργό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί συναίνεση στην εγκληματική πολιτική του μνημονίου, αλλά με άλλα λόγια. «Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, χωρίς να διαφοροποιείται επί της ουσίας με την κυβερνητική πολιτική, ενώ δηλώνει ότι συμφωνεί με ξεχωριστά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και θα τα ψηφίσει στη Βουλή εφόσον έρθουν ως ξεχωριστά άρθρα» συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων που παρουσιάζει ο κ. Σαμαράς ως τον βασικό πυλώνα της πρότασης της ΝΔ που τη διαφοροποιεί από την κυβέρνηση, θα επιβαρύνει την άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων και στη δική του εκδοχή «εξόδου» από την κρίση, αυτοί που θα πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι.

«Στην Ελλάδα o πραγματικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων (που συμπεριλαμβάνει όλες τις φοροαπαλλαγές και τις αυτοτελείς φορολογήσεις κερδών) βρίσκεται κάτω από το 50% του μέσου όρου της ΕΕ-27 (15,8 στην Ελλάδα, έναντι 32,6 στην ΕΕ-25). Με τις διαδοχικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα από το 2000 και μετά, δεν υπήρξαν θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά στις επενδύσεις, αλλά και τη μείωση της φοροδιαφυγής, ενώ μειώθηκαν και τα φορολογικά έσοδα. Αν η Ελλάδα φορολογούσε τα εισοδήματα κεφαλαίου, όπως κατά μέσο όρο κάνουν οι χώρες της Ευρώπης, η κρίση θα μας έβρισκε με χρέος 80% του ΑΕΠ» υπογραμμίζει ο ΣΥΝ και καταλήγει:

«Στην πραγματικότητα, ο κ. Σαμαράς ανταγωνίζεται με τον κ. Παπανδρέου στο ποιος θα γίνει πιο αρεστός και σε ποιες μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου».