Skip to main content

Τα 10+1 γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη το 2022

Οι σημαντικότερες ειδήσεις που απασχόλησαν τη Θεσσαλονίκη τη χρονιά που φεύγει όπως τις ξεχώρισαν οι δημοσιογράφοι της Voria.gr

Επιμέλεια: Καλλιόπη Καλύμνιου

Ξεκίνησε όπως κάθε άλλη χρονιά, με την αισιοδοξία μίας νέας αρχής. Για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, οι δρόμοι και τα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης ξαναγέμισαν με κόσμο, τα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν έκαναν δυναμική επιστροφή. Όταν οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν πια 12 τα μεσάνυχτα κάποιοι τσούγκρισαν τα ποτήρια τους, άλλοι αγκαλιάστηκαν σφιχτά και η πλατεία Αριστοτέλους γέμισε με πυροτεχνήματα. Όλοι ελπίζαμε ότι το 2022 θα είναι - επιτέλους- μία καλή χρονιά, γιατί, όπως πολλές φορές αναρωτηθήκαμε τα δύο προηγούμενα έτη, τι άλλο θα μπορούσε να πάει στραβά;

Κι όμως, το 2022 έσπευσε γρήγορα να διαψεύσει τις ελπίδες μας: Την 24η Φεβρουαρίου ο πλανήτης ξύπνησε με την είδηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έναν πόλεμο που ξεκίνησε μετά από εβδομάδες αναβρασμού και έμελλε να φέρει τα πάνω κάτω, σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η ενεργειακή κρίση, που κορυφώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλώντας κατακόρυφη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, και συνακόλουθα ντόμινο αυξήσεων σε όλη σχεδόν την αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών, ταλαιπώρησε το 2022 και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί και το 2023 τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, η χρονιά δυστυχώς ξεκίνησε και τελείωσε με δύο πολύ δυσάρεστα γεγονότα: τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον θανάσιμο τραυματισμό του 16χρονου Ρομά από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης. 

Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας, η Voria.gr για το 2022 ξεχώρισε τα ακόλουθα γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη:

1. Ιανουάριος - Καταγγελία βιασμού της Γεωργίας Μπίκα

Ήταν μόλις η δεύτερη μέρα του χρόνου όταν η αστυνομία ανακοίνωσε την καταγγελία βιασμού 24χρονης γυναίκας, της Γεωργίας Μπίκα, στη Θεσσαλονίκη από 27χρονο άνδρα, ο οποίος και συνελήφθη. Στις 4 Ιανουαρίου ο εν λόγω άνδρας αφέθηκε ελεύθερος από τις δικαστικές αρχές μετά την απολογία του. Μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου η καταγγελία της 24χρονης είχε μείνει στην αφάνεια. Όλα αυτά όμως θα άλλαζαν την 14η Ιανουαρίου, όταν ακτιβιστής έκανε μία σειρά από στόρι στο Ίνσταγκραμ όπου αποκάλυπτε το όνομα του φερόμενου δράστη, κάνοντας λόγο για προσπάθεια φίμωσης της υπόθεσης και εμπλοκή νέων ατόμων, οι οποίοι είχαν χρήματα και κύρος. Ακολούθησε πραγματική φρενίτιδα στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας μέχρι και την παρέμβαση του Άρειου Πάγου.

Ίσως οι δύο πιο σημαντικές στιγμές στην πορεία της πολύκροτης υπόθεσης ήταν όταν η ίδια η Γεωργία Μπίκα αποκάλυψε την ταυτότητά της και μίλησε ανοιχτά για όσα κατήγγειλε ότι συνέβησαν στην περιβόητη σουίτα και, ακολούθως, όταν η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του 27χρονου από τις κατηγορίες που τον βάρυναν, όπως και έγινε τελικά τον Ιούλιο με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

2. Φεβρουάριος - Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού

Το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της Ελλάδας, ξύπνησε με μία σοκαριστική είδηση. Ένας 19χρονος πέφτει νεκρός μετά από οπαδική επίθεση στην περιοχή Χαριλάου. Επρόκειτο για τον 19χρονο Άλκη Καμπανό, φοιτητή της σχολής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και φίλαθλο του Άρη. Ο Άλκης βρισκόταν το μοιραίο εκείνο βράδυ έξω με την παρέα του και έκανε μία βόλτα για να ξεσκάσει από το διάβασμα της εξεταστικής. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δέχθηκε δολοφονική επίθεση από οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ στην οδό Θεοδώρου Γαζή, κοντά στο γήπεδο του Άρη.

Μερικοί από τους φίλους του Άλκη κατάφεραν να ξεφύγουν ενώ δύο τραυματίστηκαν από την επίθεση. Οι δράστες, αφού χτύπησαν θανάσιμα τον 19χρονο, τον άφησαν αιμόφυρτο στο πεζοδρόμιο και εξαφανίστηκαν. Χαραγμένη στις μνήμες όλων η φράση «σας παρακαλώ, μη με χτυπάτε άλλο» που φώναξε ο Άλκης ενώ προσπαθούσε να προστατευτεί από τα θανατηφόρα χτυπήματα των δραστών.

Το σημείο της δολοφονίας του Άλκη γέμισε με λουλούδια, κεριά, ποδοσφαιρικές φανέλες και λάβαρα όλων των ομάδων, καθώς και άλλα αντικείμενα, στη μνήμη του. Ενώ οι γονείς, φίλοι και συγγενείς θρηνούσαν τον χαμό του Άλκη η αστυνομία εξαπέλυσε μεγάλο ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστούν όλοι όσοι εμπλέκονταν στην επίθεση.

Συνολικά συνελήφθησαν 12 άτομα για την ανθρωποκτονία του 19χρονου. Στις 18 Ιανουαρίου 2023 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

3) Μάρτιος - Γυναικοκτονία στην Παπάφη

Σοκ προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η γυναικοκτονία της 41χρονης Βίκυς στην Τούμπα από τον πρώην συντροφό της. Ήταν απόγευμα της δεύτερης ημέρας του Μαρτίου όταν ο 42χρονος πυγμάχος εισέβαλε στο καφέ-ουζερί της Βίκυς στην οδό Παπάφη και μπροστά στα έντρομα μάτια πελατών πυροβόλησε θανάσιμα την 41χρονη. Αμέσως μετά έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτόνησε. Μάλιστα, από τα πυρά τραυματίστηκε και η ανήλικη κόρη της που βρισκόταν στο μαγαζί εκείνη την ώρα.

4. Απρίλιος - Ένταση στο ΑΠΘ για το Βιολογικό και την ΟΠΠΙ

Μια χρονιά γεμάτη ένταση ήταν το 2022 για το ΑΠΘ, με τις σχεδόν καθημερινές βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας. Οι εργασίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στον χώρο όπου στεγαζόταν η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» συνάντησε πολλά εμπόδια από τη στιγμή της εκκένωσής της στις 31 Δεκεμβρίου του 2021. .

Εξίσου μεγάλη ένταση προκάλεσε η πρώτη εμφάνιση της ομάδας περιφρούρησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας, στις 14 Σεπτεμβρίου με δεκάδες νέες κινητοποιήσεις των φοιτητών τόσο εντός όσο και εκτός του ιδρύματος.

Αξέχαστη, για λάθους λόγους, έμεινε σε φοιτητές και παρευρισκόμενους η συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν τα ΜΑΤ συγκρούστηκαν με άτομα που κινήθηκαν εναντίον τους. Χιλιάδες φοιτητές που βρίσκονταν στη συναυλία έφυγαν γρήγορα από το ΑΠΘ, καθώς η κατάσταση γρήγορα έγινε αποπνικτική λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών από την πλευρά της αστυνομίας.

5. Ιούνιος - Πλημμυρισμένη Θεσσαλονίκη

Μια δυνατή νεροποντή περίπου μίας ώρας ήταν αρκετή για να προκαλέσει ένα πραγματικό χάος στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιουνίου. Οι Θεσσαλονικείς είδαν τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και λίμνες και αυτό που έζησαν οδηγοί και πεζοί θύμισε σκηνές από κινηματογραφική ταινία.

Η οδός Λαγκαδά μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο, ενώ απίστευτες ήταν οι εικόνες από το τούνελ της εσωτερικής περιφερειακής, στο ύψος της Άνω Ηλιούπολης, το οποίο είχε γεμίσει ασφυκτικά με νερό. Στην οδό Αγίων Πάντων, στο σημείο της γέφυρας όπου βρίσκεται η παλιά κοίτη του Δενδροποτάμου, οχήματα εγκλωβίστηκαν στα στάσιμα νερά με αποτέλεσμα μάλιστα ένα να καταστραφεί πλήρως. Πολλά καταστήματα του κέντρου πλημμύρισαν με αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι να δίνουν μάχη με τις σκούπες για να κρατήσουν έξω τη βροχή.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν σταμάτησαν. Αντίστοιχες εικόνες σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τον Σεπτέμβριο, όταν ξαφνικές μπόρες δημιούργησαν χειμάρρους σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Χαρακτηριστικό ήταν το βίντεο με διανομέα που προσπαθούσε να συγκρατήσει το μηχανάκι του ενάντια στα ορμητικά νερά επί της οδού Ρήγα Φεραίου στις Συκιές και μετά να παρασέρνεται για μερικά μέτρα.

6. Οκτώβριος - Ο θάνατος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη

Στις 14 Οκτωβρίου ο Θεσσαλονικιός Αλέξανδρος Νικολαΐδης φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 43 ετών συγκλονίζοντας το πανελλήνιο. Ο δύο φορές αργυρός Ολυμπιονίκης στο Τάε Κβον Ντο, που έδωσε μία γενναία αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο, με μία συγκλονιστική μεταθανάτια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook, καταφέρνει μία ρωγμή στον χρόνο και αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη σε όλους μας, δείχνοντας πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τον θάνατο.

Στο μήνυμά του αναφέρεται στον εξαιρετικά σπάνιο τύπου καρκίνου με τον οποίο είχε διαγνωστεί καθώς και στη μάχη που έδωσε σιωπηλά για περισσότερο από δύο χρόνια.

Η τελευταία επιθυμία του Ολυμπιονίκη ήταν τα δύο ολυμπιακά μετάλλιά του να βγουν σε δημοπρασία και το ποσό που θα συγκεντρωνόταν να δοθεί σε δομές τις οποίες θα επιλέξει η οικογένειά του. «Αν ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή για κάποιο σκοπό, εγώ έχω αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός. Να προσφέρω ελπίδα μέσα από όσα κατάφερα στην ζωή μου, από τα όμορφα μέχρι τα άσχημα. Για αυτόν τον λόγο, τα δύο μου αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια, της Αθήνας και του Πεκίνο, που για χρόνια κρύβω καλά, ήρθε η ώρα να βγουν και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, στις παναθρώπινες αξίες», ανέφερε στη δημοσίευσή του. 

7. Οκτώβριος - ΛΕΞ στο Καυτανζόγλειο

Ήρθε με το... «Μετρό» και έβαλε φωτιά για ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη ο κορυφαίος ράπερ της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ο ΛΕΞ, χωρίς διαφήμιση και έχοντας ήδη, από τον Ιούλιο, γίνει hot θέμα συζήτησης με τη sold out συναυλία του στη Νέα Σμύρνη, κατάφερε να συγκεντρώσει το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου στο Καυτανζόγλειο Στάδιο πάνω από 30.000 μουσικόφιλους από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η απάντηση του κοινού στις πύρινες ρίμες του ΛΕΞ ήταν τόσο ηχηρή που μετέτρεψε το γήπεδο σε μια φλεγόμενη αρένα.

8. Νοέμβριος - Κράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, που επιβάρυνε τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στη Σμύρνη. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε μία πρωτοφανή διπλωματική πρόκληση της Άγκυρας έμεινε κρατούμενος σε ένα γραφείο στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές αρχές επί έξι ώρες.

Ο περιφερειάρχης είχε φτάσει στο λιμάνι της Σμύρνης με την τότε νέα γραμμή που συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με την τουρκική πόλη για να προεδρεύσει στη 13η Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM), ωστόσο βρέθηκε κρατούμενος χωρίς καμία αιτιολόγηση, με τη μόνη απάντηση των Τούρκων να είναι ότι «υπάρχει απόφαση απαγόρευσης εισόδου στη χώρα».

Άμεσα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά ενώ ο περιφερειάρχης μετά την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε «ξεκάθαρη πρόκληση» και «πράξη ακραίας προκλητικότητας» την ενέργεια αυτή της γειτονικής χώρας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο από την πλευρά του για «τεχνικό πρόβλημα» και ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση από το περιστατικό.

9. Νοέμβριος - Η θανατηφόρα παράσυρση της 21χρονης Έμμας

Η 21χρονη Εμμανούελα Καριωτάκη είχε μόλις γυρίσει το βράδυ της Τρίτης 22 Νοεμβρίου από το ταξίδι της στα Χανιά, όπου είχε πάει να δει την οικογένειά της για λίγες ημέρες. Η πτήση της φοιτήτριας Κτηνιατρικής είχε καθυστερήσει μιάμιση ώρα και με το που έφτασε στη Θεσσαλονίκη πήγε να δει το αγαπημένο της σκυλάκι το οποίο είχε αρρωστήσει και νοσηλευόταν σε κτηνιατρική κλινική. Η 21χρονη φοιτήτρια βρισκόταν στη 1 τα ξημερώματα στην Καμάρα και κατεθυνόταν προς το σπίτι φίλης της, όταν ένας 26χρονος την παρέσυρε με το αμάξι που οδηγούσε. Μάλιστα, ο οδηγός που χτύπησε την 21χρονη μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών, αφού έπεσε επάνω και σε σταθμευμένα οχήματα, φέρεται να έκανε όπισθεν και να ξαναπάτησε την Έμμα πριν την παρατήσει τελείως αβοήθητη στο κρύο οδόστρωμα στο κέντρο της πόλης.

Για την παράσυρση της 21χρονης συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου η 19χρονη συνεπιβάτιδα στο όχημα, ενώ ο 26χρονος οδηγός παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές στις 24 Νοεμβρίου. Η 21χρονη Έμμα έδωσε μία γενναία μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, όμως δεν τα κατάφερε και κατέληξε στις 27 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Η οικογένειά της προχώρησε στην ύψιστη πράξη αλτρουισμού και δώρισε τα όργανα της 21χρονης, προσφέροντας έτσι ζωή μέσα από τον άδικο θάνατο της κόρης τους. Μάλιστα, η πράξη αυτή λειτούργησε ως ντόμινο και είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τόσο οι δωρεές οργάνων όσο και οι εγγεγραμμένοι δωρητές στη χώρα.

10. Δεκέμβριος - Ο θάνατος του 16χρονου Ρομά από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης

Μία σφαίρα στο κεφάλι δέχθηκε ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου μετά από καταδίωξη που προηγήθηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Λίγο νωρίτερα, ο 16χρονος είχε βάλει βενζίνη αξίας 20 ευρώ σε βενζινάδικο επί της οδού Μοναστηρίου και έφυγε χωρίς να πληρώσει. Στο πρατήριο έτυχε να βρίσκονται εκείνη την ώρα και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, τους οποίους ενημέρωσε για την κλοπή ο υπάλληλος και τότε ξεκίνησε μία καταδίωξη που θα είχε τραγικό τέλος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 16χρονος Ρομά δεν σταμάτησε στα σήματα των αρχών και όταν προσπάθησε να εμβολίσει μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ ένας 34χρονος αστυνομικός πυροβόλησε δύο φορές με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά τον Κώστα Φραγκούλη με το ένα βλήμα.

Το επεισόδιο συνέβη μόλις μία μέρα πριν την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και γρήγορα ξύπνησε σκληρές αναμνήσεις από το 2008, προκαλώντας παράλληλα σφοδρές αντιδράσεις στις κοινότητες των Ρομά στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα. Όσο ο Κώστας Φραγκούλης έδινε μάχη για τη ζωή του στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια μεταξύ αναρχικών ομάδων, Ρομά και αστυνομικών. Παράλληλα, η υπόθεση του πυροβολισμού του 16χρονου βρέθηκε και στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο 16χρονος, πατέρας ενός παιδιού, υπέκυψε στα τραύματά του το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ιπποκρατείου». Ο αστυνομικός που εμπλέκεται στην υπόθεση κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικό όρο την απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα μέχρι τη δίκη.

... συν ένα - Ουκρανοί πρόσφυγες εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη

Το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός του 2022 είναι αναμφισβήτητα ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία. Οι συνέπειες του πολέμου είναι τεράστιες και συνεχιζόμενες μέχρι σήμερα, από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό μέχρι τους εκατομμύρια πρόσφυγες που χρειάστηκε να μεταναστεύσουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Μόνο τον Μάρτιο του 2022, χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα και αρκετοί εξ αυτών εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Μέσα στο σκοτάδι του πολέμου υπήρξαν και φωτεινές στιγμές ανθρωπιάς, όπως όταν οι κάτοικοι και δήμοι προσέφεραν κατοικίες για να φιλοξενηθούν οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες. Παράλληλα, τόσο Ουκρανοί πρόσφυγες όσο και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης με ουκρανική καταγωγή συγκεντρώνονταν καθημερινά στην πλατεία Αριστοτέλους για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο, όπως έγινε άλλωστε και σε δεκάδες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μέσα στο 2022 προχώρησαν, ολοκληρώθηκαν ή δρομολογήθηκαν έργα που είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα:

- Μετρό Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε το 2022, μετά από πολλές δικαστικές διαμάχες, η απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Στα τέλη του έτους, μάλιστα, ξεκίνησε η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό  Αγίας Σοφίας, με την επιστροφή του εμβληματικού κρηναίου οικοδομήματος να ξεχωρίζει, ενώ τον Δεκέμβριο εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ οι μελέτες για την επανατοποθέτηση των αρχαίων στη Βενιζέλου.

Παράλληλα, απελευθερώθηκαν κεντρικοί δρόμοι από τα εργοτάξια του μετρό δίνοντας ανάσες στην πόλη μετά από πολυετή ταλαιπωρία, όπως αυτά στη Βενιζέλου, στην Αγίας Σοφίας, στη Δελφών, στη Μαρτίου, στη Μοναστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του Open House, χιλιάδες Θεσσαλονικείς έσπευσαν με μεγάλο ενθουσιασμό να επισκεφθούν για πρώτη φορά τον συρμό στον σταθμό Παπάφη καθώς και το αμαξοστάσιο στην Πυλαία όπου στεγάζεται και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το πολύπαθο έργο θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς στα τέλη του '23, το αργότερο στις αρχές του '24.

- Η Αγορά Μοδιάνο

Η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο άνοιξε ξανά τις πύλες της τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και ήδη από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας της έχει γίνει πόλος έλξης για τους Θεσσαλονικείς αλλά και τους επισκέπτες, φιλοδοξώντας να αποτελέσει νέο τοπόσημο αλλά και νέο γαστρονομικό προορισμό της πόλης.

Ανάμεσα στα καταστήματα από τα οποία θα μπορούν οι επισκέπτες να πραγματοποιούν τα ψώνια τους είναι κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, κάβες, delicatessen, καταστήματα με ξηρούς καρπούς, τυροκομικά, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, καταστήματα με vegan κ.ά.

- Η επιστροφή του «Όλυμπος Νάουσα»

Στις 29 Απριλίου το θρυλικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» υποδέχθηκε και πάλι πελάτες μετά από 28 ολόκληρα χρόνια. Το αγαπημένο εστιατόριο των Θεσσαλονικέων, που αποτέλεσε για δεκαετίες τοπόσημο της πόλης, φιλοδοξεί να γίνει εκ νέου στέκι ανθρώπων που θα το ξαναεπισκεφθούν μετά την αναβίωσή του, αλλά και να συστηθεί σε όσους δεν το γνώρισαν στο λαμπρό παρελθόν του. Το εστιατόριο, που αποτελεί… κιβωτό αναμνήσεων για τους παλιούς Θεσσαλονικείς, βρίσκεται στο ισόγειο του πλήρους αναγεννημένου κτηρίου, το οποίο φιλοξενεί το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, το «ΟΝ Residence».

- Η υπογραφή της σύμβασης του Flyover

Το 2022 έφτασε στο τέλος του με την υπογραφή ενός από τα σημαντικότερα έργα που έχουν δρομολογηθεί στη Θεσσαλονίκη, το οποίο με την ολοκλήρωσή του, περί το 2026, αναμένεται να διευκολύνει πολύ τις μετακινήσεις και την καθημερινότητα της πόλης. Στις 19 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του έργου αναβάθμισης της Περιφερειακής Οδού με την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ του FlyOver.

- Η χρονιά της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη

Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2022 για την κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη, καθώς το λιμάνι της πόλης υποδέχθηκε 61 κρουαζιερόπλοια, σημειώνοντας αύξηση 260% σε σχέση με πέρυσι. Η θετική αυτή πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, καθώς ήδη έχουν προγραμματιστεί πάνω από 70 αφίξεις, πιστοποιώντας τη δυναμική είσοδο της Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας.