Skip to main content

Τα 5+1 σημεία SOS για να πετύχει μία επιχειρηματική ιδέα

Ποια είναι τα τα σημεία SOS για να περιορίσει το ρίσκο αποτυχίας ένας επιχειρηματίας, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT

Υπάρχει συνταγή επιτυχίας που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να δημιουργήσει μία νέα επιχείρηση; Πώς μπορεί να μειωθεί το ρίσκο αποτυχίας; Οι παλιοί επιχειρηματίες θα απαντήσουν ότι αν δεν αποτύχεις, δεν θα μάθεις. Οι σύγχρονοι γκουρού του management υποστηρίζουν ότι η καλή ιδέα είναι μόνο η αρχή και τα δύσκολα έρχονται στη συνέχεια.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι από τις επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν σήμερα οι μισές δεν θα υπάρχουν σε πέντε χρόνια», τονίζει ο διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT-American College of Thessaloniki, Γιώργος Κόκκας, ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία σε θέματα συμβουλευτικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων και start-ups σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Τουρκία.

Κατά τον ίδιο τα σημεία SOS για να περιορίσει το ρίσκο αποτυχίας ένας νέος επιχειρηματίας είναι τα εξής:

-Πολύ καλή διερεύνηση της αγοράς. Το επιχειρηματικό ένστικτο είναι πολύ σημαντικό αλλά απαιτείται πολύ καλή διερεύνηση της αγοράς, που θα απευθυνθεί η επιχείρηση. Πολλοί νέοι επιχειρηματίες ξεκινούν να δραστηριοποιούνται χωρίς να ξέρουν πού θα πουλήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

-Γιατί εγώ και όχι κάποιος άλλος; Πριν αναπτύξεις κάποιος την ιδέα του θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί να προτιμήσουν αυτόν και όχι κάποιον άλλον, τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το προϊόν ή την υπηρεσία από τον ανταγωνισμό.

-Πίστη στο εγχείρημα αλλά και να μην παρατήσει την προσπάθεια μέχρι τη στιγμή που πρέπει να τα παρατήσει. Από την αρχή θα πρέπει να οριστεί πόσο χρόνο και πόσο χρήμα θα διαθέσει κάποιος μέχρι να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να πετύχει επιχειρηματικά. Στην πορεία μπορεί να αναθεωρήσει κάτι από τα δύο ή και τα δύο θέτοντας πάλι συγκεκριμένους στόχους.

-Επιλογή των κατάλληλων συνεργατών.

«Ο κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία ή την αποτυχία μίας επιχείρησης είναι οι αποφάσεις. Πολλοί νέοι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν πώς να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για αυτό και κλείνουν. Όταν τους δώσεις, όμως, μια καλή νεράιδα, έναν μέντορα που θα τους συμβουλεύει το ρίσκο αποτυχίας μειώνεται δραστικά», τονίζει ο κ.Κόκκας.

Οι δράσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας

Να μειώσει το ρίσκο αποτυχίας για τους νέους επιχεριηματίες στοχεύει και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT στη Θεσσαλονίκη με δύο δράσεις, τον διαγωνισμό Επιχειρηματικών Ιδεών «John & Mary Pappajohn Business Plan Competition» και το πρόγραμμα Venture Garden.

Ο Διαγωνισμός «John & Mary Pappajohn Business Plan Competition» διεξάγεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια στον Διαγωνισμό Επιχειρηματικών Ιδεών αναδείχθηκαν 20 νικήτριες ομάδες, εκ των οποίων, σύμφωνα με τον κ.Κόκκα, οι 12 είναι σήμερα επιτυχημένες επιχειρήσεις, καινοτόμες και εξωστρεφείς.  

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και απονέμει στα πέντε καλύτερα επιχειρηματικά πλάνα πέντε βραβεία των 4.000 ευρώ το καθένα τα οποία προσφέρει ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας John Pappajohn. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό, θα πρέπει να καταθέσουν την περιγραφή της ιδέας τους στα ελληνικά ή αγγλικά (μέχρι 300 λέξεις) για το επιχειρηματικό πλάνο τους έως και τις 25 Απριλίου 2018 εδώ. Σύμφωνα με τον κ.Κόκκα, πάντως, αναμένεται να δοθεί παράταση για την υποβολή των επιχειρηματικών ιδεών, οπότε ξεκινήστε... να γράφετε.

Οι διαγωνιζόμενοι κρίνονται βάσει της ιδέας που θα καταθέσουν αλλά και των προσωπικών επιχειρηματικών τους ικανοτήτων. Συγκεκριμένα κρίνεται η καινοτομία, η δυνατότητα και ετοιμότητα ανάπτυξης της ιδέας, οι ρεαλιστικές προβλέψεις εσόδων, καθώς και η αφοσίωση στην ιδέα.

Πέραν του χρηματικού επάθλου, οι νικητές έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν δωρεάν με συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) για την εκπόνηση του σχεδίου τους και υποβοηθούνται για έξι συν έξι μήνες από έμπειρους επιχειρηματίες μέσω του δικτύου του Κέντρου Επιχειρηματικότητας.

Στον πέντε χρόνο ζωής του μπήκε και το πρόγραμμα Venture Garden, το οποίο πραγματοποιούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από κοινού το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT και το ALBA Graduate Business School, The American College of Greece στην Αθήνα, με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν και απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να μετατρέψουν μια ιδέα σε επιχειρηματική πραγματικότητα. Περιλαμβάνει 10 μαθήματα, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τα πιο σημαντικά θέματα που καθορίζουν ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό ξεκίνημα, καθώς και ένα στάδιο συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, διάρκειας 12 μηνών, που βασίζεται στο εξατομικευμένο πλαίσιο επιχειρηματικών στόχων του κάθε συμμετέχοντα.  

Ήδη, στους οκτώ προηγούμενους κύκλους του προγράμματος υποβλήθηκαν περισσότερες από 1.900 αιτήσεις συμμετοχής, όπου 670 επελέγησαν και παρακολούθησαν το πρόγραμμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον 9ο κύκλο του προγράμματος ολοκληρώθηκαν χθες.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ κύκλων, 230 καθηγητές και mentors παρέδωσαν συνολικά 619 ώρες μαθημάτων στους συμμετέχοντες του προγράμματος, προσφέροντας συμβουλευτική και ουσιαστική υποστήριξη, με στόχο οι επιχειρηματικές ιδέες των συμμετεχόντων να προσφέρουν απτά επιχειρηματικά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και σήμερα, περισσότερες από 910 ώρες συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης έχουν προσφερθεί στους συμμετέχοντες του VentureGarden.