Skip to main content

Τα αντίποινα των Βούλγαρων μεταφορέων και το μπαρούτι των Βαλκανίων

Τα ξένα ΜΜΕ για το προσφυγικό, η πτώση στις τουριστικές δαπάνες, η ένταση στο Κόσοβο και το κομματικό κράτος του Μουζάλα.

Με αντίποινα απειλούν οι Βούλγαροι μεταφορείς σε περίπτωση που οι Έλληνες αγρότες προχωρήσουν σε αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων στις κινητοποιήσεις τους. Πέρυσι, όταν Έλληνες αγρότες είχαν κλείσει με τρακτέρ τα σύνορα, Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων είχαν αποκλείσει ως αντίποινα τους οδικούς άξονες που οδηγούν στην Ελλάδα.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά η ολέθρια πολιτική της κυβέρνησης να αφήσει την κατάσταση να εκτονωθεί μόνη της, λόγω κόπωσης των αγροτών, είχε δυσμενή αποτελέσματα και στον τουρισμό, αφενός διότι Βούλγαροι και Ρουμάνοι προτίμησαν άλλες χώρες για το Πάσχα και το καλοκαίρι, αφετέρου η άθλια εικόνα που μεταδιδόταν από τα ξένα ΜΜΕ απώθησε πολλούς άλλους βόρειους να κατέβουν στην Ελλάδα.

Οι αριθμοί άλλωστε, δείχνουν την ανικανότητα αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων από τους δήθεν αρμοδίους. Οι εικόνες με τα τρακτέρ, μαζί με τις άθλιες σκηνές στην Ειδομένη και στα νησιά, όπου κάποιοι κυβερνητικοί εγκέφαλοι πίστευαν ότι θα συγκινήσουν τον Σόιμπλε και θα ανταλλάξουμε παραμονή προσφύγων με κούρεμα χρέους (και μας έμειναν φυσικά οι πρόσφυγες), είχε το αντίκτυπό της με μειωμένα τα τουριστικά έσοδα.

Αποκτήσαμε αρνητικό ρεκόρ και στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι των επισκεπτών από το εξωτερικό, με λιγότερα από 500 δολάρια ανά εβδομάδα παραμονής. Το ρεκόρ το είχαμε και την προηγούμενη χρονιά, με τα capital control, με 600 δολάρια, ενώ στην Μάλτα ξόδευαν 1.200. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ανάπτυξη, φαίνεται και από το γεγονός, ότι ενώ Τουρκία και Αίγυπτος βλέπουν μειωμένο το τουριστικό ρεύμα, εμείς -ως η μόνη ασφαλής χώρα στην περιοχή- δεν μπορέσαμε ούτε τους Ρώσους να προσελκύσουμε [παρά μόνον έναν μικρό αριθμό] που προτίμησαν την Ισπανία.

Είναι τραγική επομένως η κατάσταση και δεν φαίνεται να διορθώνεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου η υστέρηση στα τουριστικά έσοδα ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ.

Μυρίζει μπαρούτι στα Βαλκάνια, ή κάτι έχει πάθει η όσφρησή μου; Ο Σέρβος στρατιωτικός-πολιτικός σχολιαστής Μίροσλαβ Λαζάνσκι, γράφει: «Εάν οι Αλβανοί προκαλέσουν εκ νέου βία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ή τολμήσουν να κάνουν εθνοκάθαρση, η Σερβία θα πρέπει αμέσως και αποφασιστικά να ανταποκριθεί με τον έλεγχο του βορείου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου». Και προσθέτει ότι δεν κάνει έκκληση για πόλεμο, αλλά για την προστασία του σερβικού πληθυσμού.

Ο Μουζάλας δεν κρατά μυστικά και επιβεβαιώνει όσα λέγονται, πως η κυβέρνηση οδηγεί στην ίδρυση σοβιετικού κράτους. Δεν πίστευαν αυτό που άκουσαν οι δημοσιογράφοι με την δήλωσή του για τα ξενοδοχεία τουριστικών περιοχών που δεν δέχονται μετανάστες, ότι «δεν είναι σπίτια τους τα ξενοδοχεία και έχουν άδεια δημόσιας λειτουργίας, άρα ανήκουν στο κράτος και μπορούν να επιταχθούν ανά πάσα στιγμή».

Ο τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνηση μάς γυρίζει πίσω σε εποχές, οι οποίες ήταν η απαρχή διάλυσης του κράτους, και που μας έφερε τα Μνημόνια. Πάνω που ελπίζαμε δηλαδή πως θα γίνουν βελτιωτικές μεταρρυθμίσεις, ξαναγυρίζουμε πολύ πίσω, στο κομματικό κράτος, και μάλιστα στη χειρότερη μορφή του. [Αυτά ονειρεύονταν στις γιάφκες να κάνουν;]