Skip to main content

Τα απομνημονεύματά του παρουσίασε ο Φιντέλ Κάστρο

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, παρουσίασε σε επιλεγμένο ακροατήριο τα απομνημονεύματά του για τη «στρατηγική νίκη» των ανταρτών εναντίον του κουβανικού στρατού η οποία επρόκειτο να οδηγ
Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, παρουσίασε την Δευτέρα σε επιλεγμένο ακροατήριο τα απομνημονεύματά του για τη «στρατηγική νίκη» των ανταρτών εναντίον του κουβανικού στρατού η οποία επρόκειτο να οδηγήσει στην πτώση του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα.

Σύμφωνα με την κουβανική τηλεόραση ο Κάστρο, που θα κλείσει τα 84 στις 13 Αυγούστου, «διάβασε αποσπάσματα και σχολίασε» το βιβλίο του, που ξεπερνά τις 800 σελίδες, ενώπιον δεκάδων προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων ήταν και οι σύντροφοί του της επανάστασης του 1959, Γκιγιέρμο Γκαρσία και Ραμίρο Βαλντές (υπουργός Επικοινωνιών) αλλά και ο Αρμάντο Χαρτ, ο ιδεολογικός καθοδηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η «Στρατηγική νίκη» αφηγείται τη νικηφόρα μάχη που έδωσαν το καλοκαίρι του 1958 στη Σιέρα Μαέστρα ο Φιντέλ Κάστρο και οι «300» αντάρτες του εναντίον «10.000 στρατιωτών οπλισμένων μέχρι τα δόντια», ανέφερε η τηλεόραση.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και μια «μικρή αυτοβιογραφία» στην οποία εξηγείται πώς έγινε επαναστάτης ο Κάστρο, που ήταν γιος ενός εύπορου γαιοκτήμονα ισπανικής καταγωγής.

Ο «πατέρας» της κουβανικής επανάστασης παραχώρησε την προεδρία στον αδελφό του, Ραούλ, το 2006, μετά τη σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Τον Μάρτιο του 2007, ενώ ανάρρωνε ακόμη, ξεκίνησε να γράφει άρθρα στον τοπικό Τύπο και εμφανιζόταν πολύ σπάνια δημοσίως. Από τον περασμένο μήνα όμως έχει κάνει οκτώ δημόσιες εμφανίσεις (όλες υπό την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης) στις οποίες έχει συζητήσει τα διεθνή προβλήματα και έχει επικρίνει την αμερικανική πολιτική.