Skip to main content

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

Ανακοινώθηκαν από τον δήμο Θεσσαλονίκης τα βραβεία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας.

Ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου 2013 οι εργασίες της Κριτικής Επιτροπής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για την «Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας» ο οποίος προκηρύχθηκε, στις 21 Φεβρουαρίου 2012 από το Δήμο Θεσσαλονίκης και έληξε με επιτυχία στις 16 Απριλίου 2013 με την κατάθεση 131 προτάσεων.

Από την Κριτική Επιτροπή διαπιστώθηκε ότι η συνθετότητα και πολυπλοκότητα των στόχων του Διαγωνισμού σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα αστικά χαρακτηριστικά της θέσης της πλατείας και του μικρού της σχετικά μεγέθους διαμόρφωσαν συνθετικά προβλήματα δύσκολα διαχειρίσιμα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που, παρά τη μεγάλη συμμετοχή, λίγες προτάσεις κατέληξαν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα και γι’ αυτό στάθηκε εξαιρετικά δύσκολο να επιλεγεί τελικά μια πρόταση που να απαντά με τη μεγαλύτερη πληρότητα και με ολοκληρωμένο τρόπο στα αιτήματα του Διαγωνισμού.

Την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση του εξαιρετικά δύσκολου έργου της Κριτικής επιτροπής εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Δημήτρη Φατούρο και τα υπόλοιπα μέλη για την άψογη συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

1ο Βραβείο στην υπ.αριθμ. 801ΤΚ55189 συμμετοχή
Ομάδα: ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ, Μηχανολόγος Μηχανικός
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΥΛΑΛΗ, Γεωπόνος
Σύμβουλοι: ΕΔΟΥΑΡΔΟ ΚΑΣΤΡΟ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΩΝΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΓΑΣ, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
Συνεργάτης: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

2ο Βραβείο στην υπ.αριθμ. 11011011ΑG  συμμετοχή
Ομάδα: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΚΑΠΕΠΠΑΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ, Μηχανολόγος- Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, Αρχιτέκτων Τοπίου

3ο Βραβείο στην υπ.αριθμ. LA26190416  συμμετοχή
Ομάδα: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΗΡΩ ΜΠΕΤΡΑΚΗ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΔΡΙΜΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΚΗΣ, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΑΣ, Μηχανολόγος Μηχανικός
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΣΗΣ, Γεωπόνος
Σύμβουλοι: ΕΛΕΝΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ, Αρχιτέκτων Τοπίου, ΜΑΝΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ, Πολιτικός Μηχανικός.   

ΕΞΑΓΟΡΕΣ
1. Εξαγορά της υπ.αριθμ. AA12041801  συμμετοχής
Ομάδα: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΕΛΓΙΡΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΑΡΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ, ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΑΝΩΛΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ, Μηχανολόγος- Μηχανικός
 
2. Εξαγορά της υπ.αριθμ. LL00000000  συμμετοχής
Ομάδα: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί,
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΦΕΤΣΟΣ, Μηχανολόγος Μηχανικός
ΔΟΞΙΑΔΗΣ+- ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, Γεωπόνος
Σύμβουλοι: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ, Καθηγητής κοινωνικής ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και της Πόλης, ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΡΙΤΣΟΣ, Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος
Συνεργάτες: ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΥΗ ΖΟΥΖΟΥΛΑ, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ, Φοιτητής Αρχιτεκτονικής.

3. Εξαγορά της υπ.αριθμ.  PL62717377  συμμετοχής
Ομάδα: YANNIS TSIOMIS, CRISTINA MAZZONI, ΑΘΗΝΑ ΒΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΤΡΑΤΣΕΛΑ, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΙΚΙΔΗΣ, Μηχανολόγος- Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
ΕΛΕΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΤΡΑΤΣΕΛΑ, Γεωπόνος- Αρχιτέκτων Τοπίου,  Αρχιτέκτων- Αρχιτέκτων Τοπίου
Σύμβουλοι: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, Συγκοινωνιολόγος
ΕΛΕΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ, Γεωπόνος- Αρχιτέκτων Τοπίου

Η Κριτική Επιτροπή συνοψίζοντας τα συμπεράσματά της, επεσήμανε ορισμένα βασικά στοιχεία, που χαρακτηρίζουν το βαθμό ανταπόκρισης των συμμετοχών στην επίτευξη των στόχων του Διαγωνισμού:

  • Κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις με ισχυρό εννοιολογικό υπόβαθρο, που ανταποκρίνονται και αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο συμβολισμό της θέσης, οι οποίες ωστόσο απαιτούν περαιτέρω συνθετική επεξεργασία.
  • Ορισμένες προτάσεις αντιμετωπίζουν τη χωρική υπόσταση της μνήμης του διωγμού των Εβραίων κατοίκων της πόλης με συνθετότερες λύσεις πέραν της απλής μετακίνησης του υπάρχοντος γλυπτού.
  • Η επιδίωξη εμπλουτισμού της πόλης με νέο χώρο πρασίνου οδήγησε συχνότερα στη διαμόρφωση κήπου ή άλσους, αντί της αστικής πλατείας.  
  • Η επιθυμία διαμόρφωσης ενδιαφέροντος αστικού χώρου και αποφυγής μονότονων και απλοϊκών λύσεων, σε συνδυασμό πολλές φορές με την προσπάθεια ανάδειξης των ιστορικών στοιχείων του τόπου, καθώς και την ενσωμάτωση υδάτινων επιφανειών και χώρων πρασίνου οδήγησε σε ορισμένες συμμετοχές στην αντιμετώπιση της πλατείας με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
  • Σε ικανό αριθμό προτάσεων, οι οποίες δεν προκρίθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν έντονες νοητικές ή υλικές γεωμετρικές χαράξεις, διαμορφώσεις και κατασκευές πέραν της κλίμακας της διαθέσιμης επιφάνειας και χαρακτηριστικές έως ακραίες παρεμβάσεις στο κρηπίδωμα, επιδιώκοντας μια λειτουργική σχέση της πλατείας με τη θάλασσα.

Ο  διαγωνισμός κατακυρώθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, την  Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 και ακολούθως σε ειδική εκδήλωση ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα απονείμει τα τρία  βραβεία συνολικής αξίας 31.024 ευρώ και τις τρεις ισόποσες εξαγορές αξίας 2.000 ευρώ η κάθε μία.