Skip to main content

Τα βουλγάρικα ΜΜΕ για την απεργία στην Ελλάδα

Τα βουλγαρικά ΜΜΕ συνεχίζουν να καλύπτουν τις εξελίξεις για τη συνεχιζόμενη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών βυτιοφόρων ΔΣ στην Ελλάδα.
Τα βουλγαρικά ΜΜΕ συνεχίζουν να καλύπτουν τις εξελίξεις για τη συνεχιζόμενη, παρά την κυβερνητική απόφαση για πολιτική επίταξη, απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης στην Ελλάδα.

Συνέπεια της απεργίας είναι 100.000 ξένοι τουρίστες, κυρίως από γειτονικά κράτη να παρατείνουν τις διακοπές τους στη Χαλκιδική και στη Βόρεια Ελλάδα, όπως αναφέρεται στα σημερινά δημοσιεύματα των βουλγαρικών ΜΜΕ, που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και ρεπορτάζ του ελληνικού Τύπου.

Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Βουλγαρίας ενημέρωσαν για την απόφαση της κυβέρνησης για τις ανάγκες τροφοδοσίας της Ελλάδας με υγρά καύσιμα να χρησιμοποιούνται στρατιωτικά οχήματα και πλοία, επειδή οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων «επωφελούνται από τα μειονεκτήματα της διαδικασίας της πολιτικής επίταξης για να μην συμμορφώνονται», σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου της ένωσης των τουριστικών πρακτόρων Γιώργου Τελώνη, σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Μόνιτορ» .

Σε ειδικό αφιέρωμα στο θέμα, η ημερήσια εφημερίδα της Σόφιας δημοσιεύει την προειδοποίηση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών οι Βούλγαροι που φεύγουν ταξίδι στην Ελλάδα με τα ΙΧ τους να έχουν βενζίνη για να γυρίσουν πίσω «εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των ιδιοκτητών των φορτηγών αυτοκινήτων μεταφοράς υγρών καυσίμων που έχει ως συνέπεια να προκύψουν προσωρινά προβλήματα στην τροφοδοσία με καύσιμα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου, το οποίο δεν διαθέτει στοιχεία για Βούλγαρους τουρίστες, που να αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στην Ελλάδα, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Τώρα οι Βούλγαροι βλέπουν το βράδυ τις ειδήσεις στην τηλεόραση και το πρωί σπεύδουν να ακυρώσουν την κράτηση τους για διακοπές στην Ελλάδα», ανακοίνωσαν στη «Μόνιτορ» τουριστικοί πράκτορες. Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε πια για «τουριστικό ρεύμα» προς τα δημοφιλή θέρετρα των γειτόνων, αλλά για σποραδικό ενδιαφέρον και, μάλιστα, μόνο σε περιπτώσεις εξαιρετικά ελκυστικών προσφορών, λένε εκπρόσωπο από τον τουριστικό κλάδο. Δεν ακυρώνουν τις κρατήσεις μόνο εκείνοι οι τουρίστες που έχουν προπληρώσει για να κάνουν τις διακοπές τους σε ξενοδοχεία πολυτελείας με πολύ καλές τιμές. Αλλά οι ταξιδιώτες είναι ενήμεροι, ότι θα πρέπει να πάρουν λιγότερες αποσκευές για λογαριασμό των δοχείων με βενζίνη που μεταφέρουν τα λεωφορεία που μεταφέρουν τα οργανωμένα γκρουπ. Όσον αφορά τους τουρίστες, που ταξιδεύουν με τα ΙΧ τους, εκείνοι προειδοποιούνται (από τους Βούλγαρους τουριστικούς πράκτορες - σ.σ.) όχι μόνο να γεμίσουν όλο το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου τους προτού μπουν στην Ελλάδα και να μεταφέρουν μαζί τους πρόσθετα δοχεία με βενζίνη, αλλά και να τα παίρνουν μαζί τους στο δωμάτιο τους στο ξενοδοχείο για να μην τους τα κλέψουν από το πορτμπαγκάζ, γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι στιγμής οι τουριστικοί πράκτορες της Βουλγαρίας δεν έχουν παράπονα από τους 30.000 Βούλγαρους που περνάνε τις διακοπές τους στη Χαλκιδική και αλλού στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας δείχνει καλόβουλη, προσπαθώντας να αποφύγει δραστικές αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο, εξηγούν οι Βούλγαροι ταξιδιωτικοί πράκτορες, όπως προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Κατά τα βουλγάρικα μέσα, τις τελευταίες μέρες σημειώνεται αύξηση του αριθμού των επισκέψεων κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας στις πόλεις Σαντάνσκι, Πέτριτς, Γκότσε Ντέλτσεφ, Ζλατογράντ και άλλες παραμεθόριες πόλεις της Βουλγαρίας, όπου οι Έλληνες έρχονται για βενζίνη και για ψώνια.

«Σύμφωνα με Έλληνες ξενοδόχους, η απεργία έχει παίξει μοιραίο ρόλο για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες έχουν αναγκαστεί να κάνουν παράταση των διακοπών τους εξαιτίας της έλλειψης βενζίνης στα πρατήρια», γράφει η εφημερίδα «Τρουντ» (Εργασία).