Skip to main content

Τα δύο μεγάλα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει ο Τσίπρας

Στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα, ζητώντας απ' όσους ανησυχούν να κάνουν υπομονή και να περιμένουν την τελική συμφωνία.

Δύο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα εμπόδια καλείται να ξεπεράσει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Οσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας καλείται να κάνει τις απαιτούμενες υποχωρήσεις, που είναι κάθε άλλο παρά εύκολες και αμελητέες, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές και να λάβει την έγκριση και του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τους χειρισμούς του.

Ωστόσο, ο συνδυασμός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κόμματος, απαιτούν χειρισμούς ιδιαίτερης ισορροπίας. Οι βουλευτές εμφανίζονται να ανησυχούν περισσότερο για τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου, που θα έχουν άμεση επίπτωση στην τσέπη των πολιτών και αυξάνουν τη δυσαρέσκεια που εισπράττουν από τη βάση.

Το κόμμα, αντίθετα, δείχνει να αντιδρά περισσότερο στα ζητήματα που άπτονται των ιδεολογικών καταβολών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως της πώλησης παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ και της συμφωνίας για τα εργασιακά. Μπορούν να ικανοποιηθούν όλοι;

Στην Κουμουνδούρου, προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα ζητώντας απ' όσους ανησυχούν να κάνουν υπομονή και να περιμένουν την τελική συμφωνία, η οποία, όπως υπόσχονται, θα είναι ισορροπημένη.

Η ανησυχία φάνηκε έντονη και στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Πάντως, όλο και πιο συχνά, όλο και περισσότεροι, θυμούνται τις ανάλογες δεσμεύσεις του καλοκαιριού του 2015, οι οποίες δεν τηρήθηκαν ποτέ και η Κ.Ε. απλώς αγνοήθηκε.