Skip to main content

Τα έργα - προτάσεις από το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη

Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παραθέτει δέκα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης.

Την άμεση επιτάχυνση των έργων για τις αντιπλημμυρικές υποδομές προτείνει το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μετά την πρόσφατη πλημμύρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις ισχυρές καταιγίδες. Παράλληλα παραθέτει δέκα έργα ενός master plan που είχε προτείνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΤΕΕ/ΤΚΜ εκτιμά πως η πρόσφατη πλημμύρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τη σφοδρή βροχόπτωση που εκδηλώθηκε, πρέπει να εκληφθεί «ως προειδοποίηση και παραίνεση επιτάχυνσης των αντιπλημμυρικών υποδομών που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια, τόσο για την θωράκιση του πολεοδομικού συγκροτήματος, όσο και των γύρω περιοχών».

Κατά συνέπεια, παραθέτει 10 έργα «που είχε κατ` επανάληψη από το 2003 και μετά συμπεριλάβει στις προτάσεις του ως έργα «Α΄ Φάσης» ενός master plan για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, καθώς και την εξέλιξή τους».

Τα δέκα έργα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι τα εξής:

1) Διευθέτηση ρεμάτων Πολίχνης και Συκεών: Ολοκληρώθηκαν οι δύο εργολαβίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, υπάρχουν ωστόσο μικρές παρεμβάσεις που εκκρεμούν κοντά στο Σέιχ Σου.

2) Μόνο σε φάση ωριμότητας μελετών, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους, παραμένει το έργο που αφορά τη διευθέτηση και κατασκευή λιμνοδεξαμενών στο τμήμα του Δενδροποτάμου, με τους παραπόταμους: Ωραιοκάστρου, Αγίου Παντελεήμονα, Ξηροποτάμου, κοινότητας Πεύκων, Ξηροποτάμου-Φιλύρου, Μύλου και Μύλου-Φιλύρου.

3) Το τεχνικό έργο στη συμβολή του Δενδροποτάμου με την οδό Λαγκαδά, που περιλαμβανόταν στο master plan έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια.

4) Μόνο μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για τη διευθέτηση του Χειμάρρου Διαβατών.

5) Τα φράγματα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, που κρίθηκαν αναγκαία ήδη μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1997 στο Σέιχ Σου, δεν έχουν προχωρήσει ούτε μελετητικά. Το μόνο που έγινε είναι οι μικρές παρεμβάσεις μετά την πυρκαγιά κυρίως με ευθύνη του Δασαρχείου.

6) Το έργο διευθέτησης του Χειμάρρου Λύτρα παραμένει σε φάση μελετών, χωρίς ωριμότητα.

7) Το έργο διευθέτησης του Χειμάρρου Κωνσταντινίδη παραμένει σε φάση μελετητική, χωρίς ωριμότητα.

8) Το έργο διευθέτησης και κατασκευής λιμνοδεξαμενών του Χειμάρρου Κυβερνείου, παραμένει σε φάση μελετητική χωρίς ωριμότητα.

9) Η διευθέτηση του Χειμάρρου Θέρμης έχει πραγματοποιηθεί, ως έναν βαθμό, αλλά εκκρεμεί η διευθέτηση του Ρέματος Τριαδίου.

10) Το έργο διευθέτησης των επτά χειμάρρων του Δήμου Θερμαϊκού, παραμένει σε εκκρεμότητα. Μελετητικά είναι ώριμο, αλλά ενώ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η ευθύνη υλοποίησης του έργου, πέρασε από το αρμόδιο Υπουργείο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον οικείο Δήμο.

Από τα έργα που είχαν ενταχθεί στις προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ ως έργα «β΄φάσης» του master plan, συνεχίζει η ανακοίνωση, μόνο τα έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, είναι ώριμα και τελούν εν αναμονή δημοπράτησης στο προσεχές διάστημα.

Σε εκκρεμότητα –ακόμα και από πλευράς μελετών-, προσθέτει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, τελούν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που αφορούν μικρά τεχνικά έργα και διευθετήσεις, για τους χειμάρρους Αναγεννήσεως, Εκθέσεως, Μενεμένης, Σίνδου και ευρύτερου Δήμου Εχεδώρου, του ρέματος Νέστορος Τύπα, των περιοχών Πανοράματος, Μίκρας και Ευκαρπίας.

«Το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί διαχρονικά την αντιπλημμυρική προστασία, βασική υποδομή, όπως αποδεικνύουν οι εκδηλώσεις, οι ομάδες εργασίας και τα υπομνήματα που έχει καταθέσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Το γεγονός ότι δεν καταγράφονται απώλειες ζωής στην Θεσσαλονίκη λόγω πλημμυρών, οφείλεται στην περιφερειακή τάφρο που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 50 και  σε εύνοια των καιρικών φαινομένων, παρά στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί» συμπληρώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ καταλήγοντας πως «το βέβαιο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν τουλάχιστον τα ώριμα έργα του master plan του 2003, αλλά και να γίνει νέα επικαιροποίηση, καθώς τόσο το αστικό όσο και το περιαστικό τοπίο έκτοτε, έχουν μεταβληθεί».