Skip to main content

Τα 14 έργα με δωρεά ιδρύμ. Νιάρχου που θα μεταμορφώσουν τη Θεσσαλονίκη

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου έχει προχωρήσει στην αποδοχή της δωρεάς - Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα, συνολικού ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Να αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης με μια σειρά έργων, ύψους 5.080.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», θα επιχειρήσει στο επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ήδη, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου έχει προχωρήσει στην αποδοχή της δωρεάς από τον ενδιάμεσο φορέα, το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ).

Η λίστα των έργων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τουριστικού – αρχαιολογικού περιπάτου, την ηλεκτρονική διαχείριση πεζόδρομων, την ανάδειξη του άξονα Δημ. Γούναρη, τη διαμόρφωση και ανάδειξη περιοχών με σπουδαία εβραϊκά μνημεία.  

Σύμφωνα με τον δήμο Θεσσαλονίκης, τα έργα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται σταδιακά από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, με στόχο να έχουν όλα τεθεί σε εκκίνηση έως το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Τα συγκεκριμένα επτά έργα, που μαζί με τα υποέργα και το Μουσείο Ολοκαυτώματος φθάνουν τα 14, έχουν σχετική ωριμότητα καθώς έχουν ήδη μελετηθεί σε επίπεδο προχωρημένης προμελέτης και έχουν σχεδιαστεί οι βασικές παράμετροι τους από τις Διευθύνσεις Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών και Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων. Σημειώνεται πως η δωρεά περιλαμβάνει την πλήρη και έντεχνη υλοποίηση των έργων μετά την ολοκλήρωση των μελετών, οι οποίες θα εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά τα έργα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019 που ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο:

1. Ανάδειξη του άξονα Δημητρίου Γούναρη: Πεζόδρομος Δημ. Γούναρη από Π. Μελά έως Λεωφ. Νίκης (Πλατεία Φαναριωτών) και οδός Στρ. Καλλάρη. Οι παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 1.327.000 ευρώ, εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν οκτώ μήνες.

Σχεδιάζεται μια ανάπλαση με βιοκλιματικά κριτήρια (αύξηση πρασίνου και παρουσία υγρού στοιχείου) της πλατείας Φαναριωτών, η οποία σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ. Τα οχήματα πρόκειται να απομακρυνθούν, ενώ η διέλευση τους θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται από την οδό Π. Μελά προς τη λεωφόρο Νίκης και αντιστρόφως, ώστε να μη διακόπτεται η σύνδεση μεταξύ βασικών δρόμων. Η Στρατηγού Καλλάρη και η Δημητρίου Γούναρη προβλέπεται να μετατραπούν σε μονόδρομους ήπιας κυκλοφορίας.

2. Δημιουργία τουριστικού περιπάτου 

2.1 Ανάπλαση οδού Αποστόλου Παύλου (από Αγ. Δημητρίου ως Αρμενοπούλου – Περιοχή Ροτόντας), εκτιμώμενου προϋπολογισμού 165.000 Ευρώ

2.2  Ανάπλαση οδού Αποστόλου Παύλου τμήμα από Αγίου Δημητρίου (Τουρκικό Προξενείο) ως Κασσάνδρου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 337.000 Ευρώ

3. Ανάπλαση της οδού Κάστρων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 785.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη οδός διατρέχει σημεία ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως το ανατολικό τείχος, τα κοιμητήρια των Διαμαρτυρομένων και της Αρμενικής Κοινότητας. Ο περίπατος θα λειτουργεί και σαν ένα μέρος που θα προσφέρει θέα σε όλη την πόλη.

Η ανάπλαση της οδού Αποστόλου Παύλου και της οδού Κάστρων ουσιαστικά θα δημιουργήσει έναν αρχαιολογικό – τουριστικό περίπατο, κόστους άνω του 1,1 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό είναι χωρισμένο σε τρεις φάσεις.

4. Ανάπλαση τριών παιδικών χαρών. Οι χώροι που θα αναπλαστούν βρίσκονται στην πλατεία Μακεδονομάχων, στη Νέα Ελβετία και στη Θερμοπυλών & Νάστου. Συνολικά το έργο είναι κόστους 658.000 ευρώ και θα διαρκέσουν έξι μήνες.

5. Διαμόρφωση ασφαλών προσβάσεων και ανάδειξη κτηρίων ειδικού ενδιαφέροντος:

5.1 Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Αγίου Μηνά – Εβραϊκό Μουσείο (Διαμόρφωση οδού Αγίου Μηνά – Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης) εκτιμώμενου προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και με διάρκεια υλοποίησης 2,5 μηνών. Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί αφορούν την περιοχή μπροστά από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγάζεται στην οδό Αγίου Μηνά.

Μπροστά από το Εβραϊκό Μουσείο δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση των οχημάτων, ενώ στο μέσον του πεζοδρομίου θα δημιουργηθεί μια ζώνη στάσης των πεζών με την κατασκευή καθιστικών ανάμεσα στα δέντρα. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, “ειδικά μπροστά στην πρόσοψη του Εβραϊκού Μουσείου δημιουργούνται ειδικές κατασκευές – δενδροδόχοι με ενσωματωμένα καθιστικά. Στην περιοχή προβλέπεται η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου.

5.2 Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Συναγωγή Γιαντ Λε Ζικαρόν Βασιλέως Ηρακλείου (Διαμόρφωση οδού Βασ. Ηρακλείου – αγορά Μοδιάνο – Συναγωγή Γιαδ Λε Ζικαρόν), εκτιμώμενου προϋπολογισμού 250.000 ευρώ και με διάρκεια υλοποίησης 2,5 μήνες. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου μπροστά από την είσοδο της συναγωγής, την ενίσχυση του πρασίνου και την τοποθέτηση ειδικών κατασκευών, οι οποίες θα λειτουργούν συγχρόνως ως καθιστικά και προστατευτικά εμπόδια.

5.3 Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Συναγωγής Μοναστηριωτών επί της οδού Συγγρού (Διαμόρφωση οδού Συγγρού – τμήμα Κρυστάλλη και Φιλίππου μέχρι Ολύμπου), εκτιμώμενου προϋπολογισμού 250.000 Ευρώ και με χρόνο υλοποίησης 2,5 μήνες από την εγκατάσταση του αναδόχου. Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται να απαγορευτεί η στάθμευση των οχημάτων, να διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια και θα τοποθετηθούν καθιστικά.  

5.4 Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Αρχαιολογικού Μουσείου (Διαμόρφωση οδού Αρχαιολογικού Μουσείου – Γενί Τζαμί), εκτιμώμενου προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου μεταξύ της Εδμόνδου Ροστάν και της Πραξιτέλους, όπου βρίσκεται το Γενί Τζαμί, προβλέπονται διαπλατύνσεις στα πεζοδρόμια. Εξάλλου, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του μνημείου αλλά και των μαθητών του 1ου πρότυπου πειραματικού δημοτικού σχολείου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Γενί Τζαμί, σχεδιάζεται η κατασκευή υπερυψωμένης διάβασης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, τα έργα ανάπλασης στον περιβάλλοντα χώρο του παλιού αρχαιολογικού μουσείου θα διαρκέσουν 2,5 μήνες.

6. Ηλεκτρονική διαχείριση πεζόδρομων: Αυτόματα εμπόδια, παγκάκια και εκσυγχρονισμός σήμανσης πεζοδρομίων, κόστους 720.000 ευρώ. Πρόκειται για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος για τον έλεγχο πεζοδρόμων της πόλης και την προστασία τους από ασυνείδητους οδηγούς.

7. Κέντρο αρωγής εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ: Διαμόρφωση των χώρων του πρώτου ορόφου επί της οδού Παπαρηγοπούλου 7, στη πλατεία Δημοκρατίας. Το έργο, προϋπολογισμού 238.000 ευρώ, περιλαμβάνει την προμήθεια του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη στέγαση του Κέντρου σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός 3,5 μηνών.

Όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, πρόκειται για έργα πνοής που θα μεταβάλουν προς το θετικό την εικόνα της πόλης.  Η συνολική δωρεά του ιδρύματος προς το δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο, τα περίπου 5 εκατ. θα είναι για τα τεχνικά έργα.

Υπάρχει, βέβαια, και το εμβληματικό για την πόλη έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στην έκταση της ΓΑΙΟΣΕ, στη δυτική είσοδο της πόλης, το οποίο συγχρόνως θα λειτουργεί και ως Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και έχει ήδη εξασφαλίσει ένα σημαντικό μέρος για τη χρηματοδότησή του από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (δείτε περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ).