Skip to main content

Τα 11 έργα που θέλει να χρηματοδοτήσει ο δήμος με το δάνειο της ΕΤΕπ

Η λίστα του δήμου Θεσσαλονίκης με τα έργα προς χρηματοδότηση - Κρίσιμες επαφές Μπουτάρη με τα στελέχη της Πρωτοβουλίας που διαφωνούν με το δάνειο.

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για τη δανειοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που η δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει επαφές.

Μέσα σε αυτό το διάστημα ολοκληρώθηκε η λίστα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από τη συγκεκριμένη πηγή, μετά και την απόρριψη έργων στο κέντρο της πόλης από την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ.

Τα έργα που ο δήμος θέλει να χρηματοδοτήσει μέσω της ΕΤΕπ είναι έντεκα στον αριθμό, μεταξύ αυτών και ορισμένα που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, όπως η επέκταση της παλιάς παραλίας, η βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Ελευθερίας, η δεύτερη φάση ανάπλασης της Αγ. Σοφίας και η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες δέκα μέρες για τη δανειοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο πρώτος σκόπελος που θα κληθεί να περάσει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είναι από τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» που έχουν ταχθεί αρνητικά στο συγκεκριμένο δάνειο. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, με τον Γιάννη Μπουτάρη να προσπαθεί να μεταπείσει τους Ανδρέα Κουράκη, Γιώργο Αβρανιτίδη, Κωνσταντίνο Ζέρβα και Λάζαρο Ζαχαριάδη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα παρουσιαστούν αναλυτικά και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕπ.

Στη συνέχεια οι όροι της δανειοδότησης, ύψους 37,5 εκατ. από την Τράπεζα  (και άλλα 12,5 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους), θα εξεταστούν από την Οικονομική Επιτροπή που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να κατατεθεί ο φάκελος στην επόμενη πιθανότητα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, εκεί, για να ανάψει το πράσινο φως για τη λήψη του δανείου, απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 2/3, συνεπώς είναι απαραίτητη και η σύμφωνη γνώμη μερίδας της αντιπολίτευσης.

Ο πίνακας με τα έργα είναι ενδεικτικός, καθώς, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου, υπάρχει δυνατότητα αλλαγής πριν την εκταμίευση κάθε δόσης αν τελικά βρεθεί από τη δημοτική αρχή, άλλη χρηματοδοτική πηγή. Το βασικό πακέτο αφορά έργα σε σχολεία αλλά και οι αναπλάσεις που είναι πολύ ώριμες και οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα.

Εκτιμάται ότι με τις εκπτώσεις που θα δοθούν στους διαγωνισμούς, το τελικό κόστος των έργων θα μειωθεί στα 27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. θα αντληθούν από το δάνειο της ΕΤΕπ και τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ ιδία συμμετοχή που θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα του ποσού που θα καλυφθεί από ιδία συμμετοχή είχε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος με με τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση.

Αναλυτικά τα έντεκα έργα:

1. Βιοκλιματική αναβάθμιση πλατείας Ελευθερίας, με προϋπολογισμό 5,020 εκατ. ευρώ.

2. Ανάδειξη του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας (τμήμα από Τσιμισκή έως Λεωφόρου Νίκης) Β΄ φάση, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

3. Επέκταση παλιάς παραλίας με προσθήκη deck, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

4. Προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ.

5. Αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος Ικτίνου:
     α) Μελέτη στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος στην οδό Ικτίνου 5, με προϋπολογισμό περίπου 499,870 ευρώ.

    β) Στατική ενίσχυση και ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος στην οδό Ικτίνου 5, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.

6.  Αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος στην οδό Συγγρού:
     α) Μελέτη στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος στην οδό Συγγρού 31, με προϋπολογισμό περίπου 469.000 ευρώ.

    β) Στατική ενίσχυση και ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος στην οδό Συγγρού 31, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ.

7. Αποπεράτωση προσθήκης πτέρυγας και ανακαίνισης υφιστάμενου κτηρίου 106ου δημοτικού σχολείου και 97ου νηπιαγωγείου, προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ.

8. Ανέγερση νηπιαγωγείου με βιοκλιματικά κριτήρια στην οδό Καπετάν Άγρα 49, ύψους 1,295 εκατ. ευρώ.

9. Ανέγερση νηπιαγωγείου στα Τροχιοδρομικά, προϋπολογισμού 3,22 εκατ. ευρώ.

10. Ανέγερση νηπιαγωγείου με βιοκλιματικά κριτήρια στην οδό Λαχανά 13, με προϋπολογισμο περίπου 1,925 εκατ. ευρώ.

11. Αποκατάσταση σχολείο Κριεζώτου
     α) Μελέτη αποκατάστασης διατηρητέου σχολείου οδού Κριεζώτου, προϋπολογισμού 397.000 ευρώ.
     β) Αποκατάσταση διατηρητέου σχολείου οδού Κριεζώτου, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ.