Skip to main content

«Τα έσπασαν» Κατσέλη-τραπεζίτες στην πρώτη τους συνάντηση

Οι τραπεζίτες αντιδρούν στην ένταξη των στεγαστικών δανείων στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ οι διαφωνίες σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr επεκτείνονται και σε άλλα σημεία του νομοσχ
Σε κορύφωση οδηγείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, με αφορμή το νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών. Πέρα από όσα υποστηρίζονται δημοσίως μέσω δελτίων τύπου, ανακοινώσεων κλπ για τη συνάντηση της υπουργού Οικονομίας κ. Κατσέλη με τη διοίκηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές, κατά τη σημερινή συνάντηση, «τα έσπασαν». Κι αυτό, γιατί οι δύο πλευρές διαφώνησαν σε βασικά του σημεία, όπως, για παράδειγμα, η ένταξη και των στεγαστικών δανείων στη ρύθμιση, κάτι για το οποίο ούτε που θέλουν να ακούν οι τραπεζίτες.

Οι διαφωνίες, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επεκτείνονται και σε άλλα σημεία του ν/σ, όπως για παράδειγμα αυτό που προβλέπει ότι, για να μπορεί κάποιος να ζητήσει διαγραφή οφειλών, θα πρέπει πρώτα να έχει ξεπληρώσει το 12% της συνολικής οφειλής. Οι τραπεζίτες ζητούν το ποσοστό αυτό να ανέβει τουλάχιστον στο 20%, κάτι για το οποίο όμως η κυβέρνηση δεν δέχεται κουβέντα. Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πολύ δύσκολα θα βρεθεί modus vivendi.

Σε δηλώσεις της πάντως μετά τη συνάντηση, η κ. Λ. Κατσέλη έκανε λόγο για  εποικοδομητική και γόνιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους αναμένει να αναθερμανθεί η ελληνική οικονομία, με τη συνεργασία τραπεζικού συστήματος και κυβέρνησης (χαλάρωση Τειρεσία, ΕΣΠΑ κ.ά.).

Ειδικά για το φλέγον θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών τόνισε: «Είχαμε δώσει εδώ και αρκετούς μήνεςστην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και στους εκπροσώπους το σχέδιο νόμουγια την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι τηςσυνολικής μας πολιτικής για τη ρευστότητα στην αγορά αλλά και τηνανακούφιση χιλιάδων συμπολιτών μας, που έχουν προβλήματα από υπερχρέωσηκαι δώσαμε, αν θέλετε, είχαμε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τοαναμορφωμένο σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες δύοβδομάδες στη Βουλή. Σε αυτό το σχέδιο νόμου κάναμε δεκτές πολλέςπροτάσεις της Ένωσης και τις ενσωματώσαμε. Υπάρχουν κάποια σημεία σταοποία υπάρχουν ακόμη διαφορές, θα δούμε αυτήν τη βδομάδα εάν μπορούναυτές οι διαφορές να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για όλα τα ζητήματα», και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο, όπως ξέρετε, ήταν σε ανοικτή διαβούλευσηκαι είχαμε και προτάσεις από χίλιους και πάνω αποδεκτές αυτής τηςπρότασης. Έχουμε ενσωματώσει τις περισσότερες προτάσεις. Νομίζουμε ότιθα είναι μια μεγάλη τομή για τη χώρα μας πραγματικά να κάνει κάτι, τοοποίο υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, εδώ καιμία δεκαετία, που ουσιαστικά δίνει μία ασπίδα προστασίας για τανοικοκυριά και για φυσικά πρόσωπα, έτσι ώστε να μπορούν ναεπανενταχθούν στην οικονομική ζωή του τόπου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ο κ. Ν. Νανόπουλος δήλωσε ότι «σε αυτή την πρώτη συνάντηση με την υπουργό το ζητούμενο για όλους μας είναι η αναθέρμανση της αγοράς και η στήριξη της οικονομίας και σημείωσε ότι ο διάλογος και συναντήσεις όπως η σημερινή θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».