Skip to main content

Τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζουν την ομιλία Μακρόν για την Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε σήμερα μέτρα για την επανίδρυση της Ευρώπης. Ο γερμανικός τύπος επικροτεί και επισημαίνει τις δυσκολίες εφαρμογής

 

Ήταν μια ομιλία κατά της μικροψυχίας, σημειώνει το περιοδικό Der Spiegel. «Ο Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε στην εν μέρει συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του μεταρρυθμίσεις για την ΕΕ που στο σύνολό τους ισοδυναμούν με μιαν επανάσταση. Η Ευρώπη, είπε, ενώπιον των φοιτητών είναι πολύ αργή, πολύ αδύναμη, πολύ αναποτελεσματική. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι για τον Γάλλο πρόεδρο η επανίδρυση μιας Ευρώπης κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής.» Τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν μεταξύ πολλών άλλων κοινή ευρωπαϊκή άμυνα με κοινό προϋπολογισμό, κοινός προϋπολογισμός για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και μια ευρωπαϊκή υπηρεσία παροχής ασύλου.

«Η ιδέα ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης», υπενθυμίζει το Spiegel, «προσκρούει στην άρνηση, ιδίως μάλιστα στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Μακρόν ο προϋπολογισμός αυτός θα φθάνει μερικές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ των κρατών-μελών. Το συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν το 2016 10,7 τρισεκατομμύρια ευρώ, με άλλα λόγια κάθε 1% φθάνει τα 107 δις. Μέχρι σήμερα η ΕΕ είχε συνολικό προϋπολογισμό 160 σχεδόν δις κάθε χρόνο, και δεν διαθέτει τη δυνατότητα δανεισμού.»

Ποιος θα πληρώσει τις τολμηρές ιδέες;

«Ο Μακρόν», γράφει η Süddeutsche Zeitung, «επέλεξε με προσοχή την ημερομηνία της ομιλίας του, διότι ήθελε οι ιδέες του να διαποτίσουν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η αντίδραση της καγκελαρίου Μέρκελ θα είναι ‘ενθαρρυντική'… Κορυφαίο στέλεχος των Φιλελευθέρων όμως, που κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετέχουν στη νέα γερμανική κυβέρνηση, χαρακτήρισε μεν την ομιλία Μακρόν ‘τολμηρή', πρόσθεσε όμως: ‘Δεν χρειαζόμαστε ούτε περισσότερο κράτος ούτε νέους φόρους. Η ευρωζώνη χρειάζεται μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα , όχι νέους κορβανάδες.»

Η εκτίμηση της Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι ότι το Παρίσι αλλά και οι Βρυξέλλες υπολόγιζαν σε μια συνέχιση του Μεγάλου Συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο και μετά τις εκλογές, ίσως και με τη συμμετοχή των Πράσινων. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι έκαναν προφανώς τον λογαριασμό τους χωρίς τους Γερμανούς ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους απορρίπτουν τη μετατροπή της ευρωζώνης σε ένωση αναδιανομής πόρων. Κι αυτό επειδή ξέρουν ότι τα λάθος κίνητρα δεν οδηγούν σε επιτυχία, όπως βλέπει ο καθένας στην Ιταλία, όπου μετά από 150 χρόνια αναδιανομής πόρων η ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου δεν περιορίστηκε αλλά αντίθετα διευρύνθηκε.»

«Έτσι τώρα τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν σε εφιάλτη για το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Γιατί στη επόμενη γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι, κατά τα άλλα κόμμα φιλοευρωπαϊκό, η νέα ηγεσία του οποίου όμως απορρίπτει την ιδέα μιας Ευρώπης ως ένωσης αναδιανομής των πόρων. Η μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον Κρίστιαν Λίντνερ επικεφαλής των Φιλελεύθερων, αν το κόμμα του δεν θέλει να αθετήσει για μια ακόμα φορά τις υποσχέσεις του και να εκπαραθυρωθεί εκ νέου από τη βουλή.»

Χωρίς οργάνωση και συντονισμό

Η ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit δίνει έκταση σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα που στηρίζεται σε επιτόπια έρευνα τον Απρίλιο του 2016. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές.

«Το πρόβλημα είναι λιγότερο η έλλειψη χρημάτων, αφού η Ελλάδα παίρνει υψηλά ποσά από την ΕΕ για την φροντίδα των προσφύγων, αναφέρει εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό που λείπει είναι η οργάνωση και ο συντονισμός. Για παράδειγμα οι διάφορες αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες δεν συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους, το προσωπικό στα κέντρα υποδοχής αντικαθίσταται κάθε τόσο και δεν διαθέτει την απαραίτητη επιμόρφωση. Ελλείμματα όμως παρουσιάζει επί τόπου και η συνεργασία των ΜΚΟ. Αυτά, αν και σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί έχουν λάβει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2015 371 εκατομμύρια ευρώ στα πλαίσια προγράμματος έκτακτης ανάγκης.»

Σπύρος Μοσκόβου

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle