Skip to main content

Τα ΗΑΕ έθεσαν εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας τον Καναδά

Εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έμεινε ο Καναδάς για πρώτη φορά στα χρονικά, ως αποτέλεσμα της εκστρατείας των ΗAE εναντίον της υποψηφιότητας της αμερικανικής χώρας, εξαιτίας των διαφωνιών για τις
Εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έμεινε ο Καναδάς για πρώτη φορά στα χρονικά, ως αποτέλεσμα της εκστρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (HAE) εναντίον της υποψηφιότητας της αμερικανικής χώρας, εξαιτίας των διαφωνιών για τις διμερείς αεροπορικές συγκοινωνίες.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι αντίθετα με την υποψηφιότητα του Καναδά λόγω της εμπορικής πολιτικής του. Ο Καναδάς δεν κέρδισε θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού ήρθε τρίτος στην ψηφοφορία μετά τη Γερμανία και την Πορτογαλία.

Με τον τρόπο αυτό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκδικήθηκαν την Οτάβα, επειδή δεν τους έδωσε νέες αεροπορικές διόδους για τις εταιρείες τους Emirates Αirlines και Etihad.

Ως εκ τούτου, τα καναδικά στρατεύματα είναι αναγκασμένα να εγκαταλείψουν τη στρατιωτική βάση στο Camp Mirage του Ντουμπάι, που χρησιμοποιούσαν για ανεφοδιασμό των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

 Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον (Lawrence Cannon) απολογούμενος προσπάθησε να ρίξει το βάρος στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάικλ Ιγνκατιεφ (Michael Ignatieff) για έλλειψη υποστήριξης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση των Φιλελευθέρων από την πλευρά της, έκανε σκληρή κριτική για το χειρισμό των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Οττάβα και το Αμπου Ντάμπι για τις αεροπορικές γραμμές, ενώ το Νεοδημοκρατικό Κόμμα υποστήριξε την πολιτική της κυβέρνησης.