Skip to main content

Τα Κούλουμα στη Θεσσαλονίκη - Όλες οι εκδηλώσεις των δήμων

Παραδοσιακά γλέντια θα στηθούν την Καθαρά Δευτέρα από τους δήμους της Θεσσαλονίκης με μουσική, χορό και σαρακοστιακά εδέσματα

Κορυφώνονται σήμερα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ενώ για αύριο Καθαρά Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί παραδοσιακά γλέντια από τους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Την τιμητική τους έχουν σήμερα τελευταία Κυριακή της αποκριάς οι μικροί καρναβαλιστές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ξεφαντώσουν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις από τις δημοτικές αρχές.

Μεγάλο γλέντι στον Κέδρινο Λόφο

Στο δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην 4η δημοτική κοινότητα, στην Τούμπα, πραγματοποιείται εκδήλωση με τίτλο «Αποκριές στη γειτονιά μας» με την υποστήριξη του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας (Κλεάνθους 57), από τις 10.30 έως τις 14.00, θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά εργαστήρια,  κατασκευές χαρταετών και άλλες δράσεις. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αύριο Καθαρά Δευτέρα η 3η δημοτική κοινότητα θα στήσει το μεγάλο παραδοσιακό γλέντι στον Κέδρινο Λόγο στο Σέιχ Σου στην πλατεία Τσιάτρα. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων με τη διανομή παραδοσιακών εδεσμάτων και χαρταετών. Στη γιορτή, η οποία θα διαρκέσει από τις 11.00 έως τις 15.00 συμμετάσχει η μουσική ορχήστρα «Τα χάλκινα της Γουμένισσας».

Στην 4η δημοτική κοινότητα η γιορτή για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 10 το πρωί και περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι και διανομή νηστίσιμων παραδοσιακών εδεσμάτων.

Γλέντι θα στηθεί επίσης και στο Άλσος Νέας Ελβετίας από τις 11: 00 το πρωί με τα παραδοσιακά εδέσματα, λαγάνες και κρασί, τα χάλκινα της Γουμένισσας και δράσεις για τα παιδιά.

Στην Τριανδρία η Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστεί από τις 11.00 στο Πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου(Γενναδίου). Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αύλειο χώρο του παλαιού 1ου δημοτικού σχολείου Τριανδρίας.

Καθαρά Δευτέρα στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα

Παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα από το πρωί «υπόσχεται» ο δήμος Καλαμαριάς, την Καθαρά Δευτέρα στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα.  

Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν εντός των τειχών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, καθώς το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και τα σαρακοστιανά εδέσματα θα τους «ανταμείψουν», ενώ μικρά και... μεγάλα παιδιά θα επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού.

Εκατοντάδες κιλά φασόλια θα αρχίσουν από πολύ νωρίς να βράζουν και μαζί με λαγάνες, ντολμαδάκια και ποικιλία από διάφορα άλλα σαρακοστιανά θα απλωθούν στο μεγάλο υπαίθριο τραπέζι. Το μουσικό συγκρότημα του Γιάννη Βολίκα θα πλημμυρίσει το χώρο με καλό παραδοσιακό τραγούδι και υπόσχονται να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Στα μικρά παιδιά θα μοιραστούν πολύχρωμοι χαρταετοί.

Στα στρατόπεδα Καρατάσιου και Παύλου Μελά

Σε μια μεγάλη γιορτή για όλες τις ηλικίες, που συνδυάζει τις παραδόσεις με σύγχρονες ιδέες και εκδηλώσεις, στις γειτονιές και στη φύση, καλεί ο δήμος Παύλου Μελά.

Σήμερα, από τις 11.00 πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου όπου στήνονται καλλιτεχνικά εργαστήρια για κατασκευή χαρταετού και αποκριάτικης μάσκας. Επίσης θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια διαδραστικά, διαγωνισμοί και χορευτικά για τους μικρούς φίλους.

Τη Καθαρά Δευτέρα η γιορτή μεταφέρεται το πρωί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, με παραδοσιακή φασολάδα, χαλβά, παραδοσιακό γλέντι και πέταγμα χαρταετού.



Γλέντι και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες στο δήμο Νεάπολης – Συκεών

Σταθερός κάθε χρόνο στο ραντεβού του με την παράδοση που θέλει την Καθαρά Δευτέρα να γιορτάζεται με παρέα, νηστίσιμα εδέσματα, μουσική και χορό είναι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, στήνοντας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες ένα μεγάλο γλέντι.

Στον Άγιο Παύλο, η γιορτή φέτος θα στηθεί στη συμβολή της οδού Ηπείρου με τη Λεωφόρο ΟΧΙ, υπό τους ήχους του συγκροτήματος του Ηρακλή Χατζηνικολάου, ενώ σε περίπτωση βροχής το γλέντι θα μεταφερθεί στο Γ΄ ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου

Στη Νεάπολης, το Ανοιχτό Θέατρο θα φιλοξενήσει όσους θέλουν να το γλεντήσουν με την Πανωραία και τη μουσική της παρέα. Εάν ο καιρός είναι βροχερός, η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο μπάσκετ ΕΑΚ (περιοχή Στρεμπενιώτη)

Στα Πεύκα τον κόσμο θα υποδεχτούν στο άλσος «Πατήρ Μεταξά» το μουσικό σχήμα «Διπλανά Θρανία» και ο πολιτιστικός-αιμοδοτικός σύλλογος κατοίκων Πεύκων.

Στις Συκιές, η Δενδροφυτεία αναμένεται να γεμίσει από επισκέπτες που θα απολαύσουν τον Βασίλη Πρατσινάκη και το συγκρότημά του, ενώ σε περίπτωση βροχής το γλέντι θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων των 1ου -5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών.

Τρία μεγάλα τραπέζια στήνει ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου θα στρώσει τρία μεγάλα τραπέζια προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να διασκεδάσουν και να γιορτάσουν όλοι μαζί τα κούλουμα. Οι εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να γευτούν δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα και να απολαύσουν παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Κορδελιό από τις 11.00 στο Αμφιθέατρο -στον Πεζόδρομο της Εθνικής Αντίστασης, στον Εύοσμο στο Β΄ ΚΑΠΗ στο πάρκο Αγαμέμνονος στην περιοχή Ελπίδας και στο Πάρκο Προσκόπων (οδός Δαγκλή και Κολοκοτρώνη). Οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα καθιερωμένα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας και άφθονο κρασί.

Ωραιόκαστρο: Γιορτάζουμε όλοι μαζί την Καθαρά Δευτέρα

Ο δήμος Ωραιοκάστρου διοργανώνει εκδηλώσεις  σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Στο Ωραιόκαστρο τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην περιοχή «Αλώνια» (σε περίπτωση βροχής στο κτήριο «Ιωάννης Καποδίστριας»), στη Λητή στην περιοχή Μύλος (σε περίπτωση βροχής στην πλατεία), στο Μελισσοχώρι στην πλατεία του χωριού, όπως και στο Δρυμό (σε περίπτωση βροχής στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου), στον Πεντάλοφο στο δημοτικό σχολείο Πενταλόφου, όπως και στο Μονόλοφο, στη Νέα Φιλαδέλφεια στην πλατεία του χωριού, στο Μεσαίο στο χώρο της πρώην κοινότητας Μεσαίου και στο Πετρωτό στην αυλή της εκκλησίας.

Οι κουδουνοφόροι του Σοχού   

Οι κουδουνοφόροι του Σοχού είναι ένα έθιμο άρρηκτα συνδεδεμένο με την αποκριά. Το μεσημέρι και μέχρι αργά το απόγευμα οργανώνεται μια παρωδία γάμου. Τις απογευματινές ώρες ξεκινάει ένα απίστευτο γλέντι με όλους τους συμμετέχοντες του καρναβαλιού, ενώ μετά τις 8.00 το βράδυ ξεκινάει η «Σοχινή Αράπκα».

Στον δήμο Λαγκαδά στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση στην πόλη του Λαγκαδά.

Παραδοσιακό άναμμα φωτιάς και αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και  στον Άγιο Βασίλειο στις 19:00, στο πάρκο της λίμνης.

Την Καθαρά Δευτέρα αποκριάτικες εκδηλώσεις και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.

Στην Άσσηρο οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 12:00 με την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, το παραδοσιακό γαϊτανάκι, καρναβαλιστές και γλέντι με ζωντανή μουσική.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου το πρωί της 14ης Μαρτίου, χορεύει το γαϊτανάκι και παίζει με τους μικρούς μας φίλους, στην πλατεία του Ζαγκλιβερίου.

Στο Σοχό το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας στις 14:00 αναβιώνει το έθιμο «Προσταβάνι» και θα ακολουθήσει η καρναβαλική παρέλαση, ενώ στις 16:00 η παρουσίαση μικρών και μεγάλων Κουδουνοφόρων του Σοχού.

Οι Γιαουρτομαχίες της Χαλκηδόνας

Στην πλατεία της Χαλκηδόνας θα πραγματοποιηθούν το μεσημέρι οι γιαουρτομαχίες, τις οποίες διοργανώνει ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος. Νωρίτερα στις θα λάβει χώρα το καρναβαλικό Πάρτυ.  Σύλλογοι, σχολεία, εθελοντές και κάτοικοι μικροί και μεγάλοι αναλαμβάνουν δράση και συμμετέχουν ενεργά διοργανώνοντας για μία ακόμη φορά τις πιο ομορφότερες εκδηλώσεις. Αύριο Καθαρά Δευτέρα θα στηθεί το παραδοσιακό γλέντι στην Πλατεία Χαλκηδόνας.

Καθαρά Δευτέρα στο Φράγμα Θέρμης

Παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον αναβιώνουν αυτές τις μέρες στο δήμο Θέρμης. Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες θα διασκεδάσουν σε κάθε γωνιά του δήμου μέχρι να πέσει η αυλαία του καρναβαλιού συμμετέχοντας με πολύ κέφι σε όλες τις εκδηλώσεις όπως επιτάσσει η παράδοση της Σαρακοστής.

Στις 12 το μεσημέρι, θα αναβιώσει το έθιμο του παραδοσιακού γάμου στην τοπική κοινότητα Περιστεράς και στις 11 το πρωί, στη δημοτική κοινότητα Τριλόφου αποκριάτικες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Αύριο ο δήμος καλεί σε μια μεγάλη γιορτή στο Φράγμα Θέρμης από τις 11:00, με σαρακοστιανά, παραδοσιακή μουσική και πέταγμα του αετού σ΄ ένα από τους ωραιότερους φυσικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Κούλουμα στο πάρκο Γαλανού Δ.Ε. Πανοράματος

Το καθιερωμένο ραντεβού με όλους τους Θεσσαλονικείς δίνει φέτος ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Σήμερα από τις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα Λίτσα Φωκίδη στο δημαρχείο Πανοράματος, οι μικροί δημότες και επισκέπτες θα μπορούν να διασκεδάσουν με εμψυχωτές και ξυλοπόδαρους, με κλόουν, με θεατρικά παιχνίδια και με παντομίμα σε ένα ξέφρενο αποκριάτικο πάρτι.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα με τα κούλουμα. Από τις 11.00 το πρωί στο Πάρκο Γαλανού στο Πανόραμα υπό τους ήχους της  παραδοσιακής μουσικής και με τη συμμετοχή χορευτικών θα προσφέρονται νόστιμα σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί καθώς και χαρταετοί.

Οι καρναβαλιστές διασκεδάζουν στον Σταυρό

Το Καρναβάλι του Σταυρού, αρχίζει στις 11 το πρωί, από το λιμάνι του Σταυρού, ενώ στις 15.00 μετά το μεσημέρι  ακολουθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους, με εκατοντάδες καρναβαλιστές σε οργανωμένες θεματικές ομάδες ή μεμονωμένα, σατιρίζοντας την επικαιρότητα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 17.00 το απόγευμα, με τη μεγάλη συναυλία της Κατερίνας Στικούδη.

Την «Καθαρά Δευτέρα» σχεδόν σε όλα τα χωριά του δήμου Βόλβης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν χαρταετό και να απολαύσουν την παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.