Skip to main content

Τα «λαθάκια» του 2015 και ο ρόλος της Βουλγαρίας στο όνομα της ΠΓΔΜ

Ο ρόλος της Βουλγαρίας στο θέμα ονόματος των Σκοπίων, τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και η μεγάλη αποχή στις γαλλικές εκλογές.

Αν και κάνει λόγο για πρόοδο στο «μέτωπο» της διάσωσης της Ελλάδας ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη Bild ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κάνει τα λάθη του 2015, τότε η χώρα θα στεκόταν ήδη στα πόδια της.

Έλα μωρέ, λίγα λαθάκια έκαναν, που μας φόρτωσαν χρέος άλλα 86 δισ. και άλλα τόσα χρόνια ύφεσης. Θα μάθουν τα παιδιά, πού θα πάει… Να δεις που σε λίγο θα γίνουν περιζήτητοι στα Πανεπιστήμια του κόσμου, για να διδάσκουν πώς καταστρέφεις έναν λαό, για να ικανοποιήσεις τα εφηβικά σου συμπλέγματα.

Μετά την ένταξη του Μαυροβουνίου στη σύνθεση των μελών του ΝΑΤΟ, σχεδιάζεται να γίνει το ίδιο με τα Σκόπια και η δράση αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2018, αναφέρεται στον βαλκανικό Τύπο. Αυτή η επείγουσα δράση έχει σχεδιαστεί στις Βρυξέλλες με στόχο να σπάσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Μία από τις συμφωνίες που περιλαμβάνονται στο "σχέδιο" για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι να συμβεί με το προσωρινό "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας" και για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλυθεί η διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων φέρεται αποφασισμένη να δεχθεί σύνθετο όνομα για την χώρα, όπως -δυστυχώς- έχουν αποδεχθεί τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα. Με αυτό το δεδομένο προβλέπεται σύντομα υπογραφή συμφωνίας. Ναι, αλλά την Βουλγαρία την ρωτήσαμε;

Η Βουλγαρία ίσως αποδεχθεί την ονομασία Μακεδονία, σκέτη η σύνθετη, αφού εντάσσει την περιοχή -μαζί με ελλαδικά εδάφη- στην "Μακεδονία του Πιρίν" που διεκδικεί. Όμως, με τίποτε δεν θα δεχθεί μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα, αφού τις θεωρεί βουλγάρικες, και δικαίως.

Το 2011, ο τότε πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκιόργκι Παρβάνοφ, είχε πει ότι μια λύση όπως το άνω ή το βόρεια Μακεδονία θα φέρει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βουλγαρίας, αφού εδάφη των Σκοπίων συμπεριλαμβάνονται στις διεκδικήσεις της Βουλγαρίας. Δεν έχει λόγο να επιτρέψει και στην επικράτειά της έγερση αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπιανών.

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», καταδικάζει με έντονο τρόπο την ψυχολογική βία της αλβανικής Αστυνομίας που τρομοκρατεί γονείς και μαθητές. Η Αστυνομία Αργυροκάστρου ανέκρινε μαθητές που συμμετέχουν στον Λαογραφικό Όμιλο «Δερόπολη» για την αποχώρησή τους από το show των εγκαινίων της Κεντρικής Πλατείας των Τιράνων.

Το ομογενειακό συγκρότημα αποχώρησε από την εκδήλωση όταν διαπίστωσε ότι οι εγκαταστάσεις και το πρόγραμμα περιλάμβαναν εθνικιστικό - ανθελληνικό περιεχόμενο (με λίθους στην πλακόστρωση της πλατείας από την Θεσπρωτία, θεωρούμενη "αλβανική γη").

Άνετη, όπως αναμενόταν, ήταν η επικράτηση του κόμματος του Μακρόν, στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Αλλά, η αποχή σε επίπεδο ρεκόρ (51%) μήπως δείχνει ότι και οι Γάλλοι κατανόησαν, ότι οι ισχυροί "φυτεύουν πρόθυμους ηγέτες", όπου γης, οπότε δεν μπορούν να αποφύγουν την επικράτηση του πρώην υπαλλήλου του Ρότσιλδ;

Καλό θα είναι πάντως, να είναι συγκρατημένος ο ενθουσιασμός όσων επικροτούν τον Μακρόν, επειδή τα ίδια έκαναν και με τον Σαρκοζί, τον Ολάντ, τον Ομπάμα, ακόμη και με τον Ερντογάν.