Skip to main content

Τα πάνω-κάτω στον Πτωχευτικό Κώδικα - Οι αλλαγές που έρχονται

Τι αλλαγές φέρνει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας σχετικά με την εκκαθάριση πτωχευμένων επιχειρήσεων και την υποβολή στο άρθρο 99.

Τα «πάνω- κάτω» φιλοδοξούν να φέρουν οι νέες διατάξεις του υπό επεξεργασία καινούργιου Πτωχευτικού Κώδικα, που αποτελεί προϊόν σκληρής και επίπονης εργασίας πανεπιστημιακών, αλλά και εξειδικευμένων νομικών. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το δίκαιο, ως προς το συγκεκριμένο σημείο, μεταβάλλεται ριζικά, αλλάζοντας τη φιλοσοφία των ρυθμίσεων και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα.

Οι επικείμενες μεταβολές περιλαμβάνουν ρυθμίσεις ταχείας εκκαθάρισης πτωχευμένων επιχειρήσεων, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες και άλλους εμπλεκόμενους να απαλλάσσονται από τις επιχειρήσεις που έχουν ουσιαστικά «πεθάνει», παράγοντας τοξικές καταστάσεις στην οικονομία. Σε ό,τι αφορά σε εκείνες που βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού» ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρέχονται εργαλεία για δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να ανακάμψουν προς όφελος των ιδίων αλλά και των εργαζομένων.

Κρίσιμες επίσης θεωρούνται οι μεταβολές στο άρθρο 99. Στο εξής η διάσωση θα αφορά επιχειρήσεις που μπορεί να είναι βιώσιμες, με την πρόβλεψη της διαδικασίας άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσής της. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει δικαστικά για υπαγωγή τους στο άρθρο 99 ξεπερνούν τις 2.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τα 60 και πλέον πρωτοδικεία της χώρας.

Με τις νέες διατάξεις στη διαδικασία διάσωσης θα μπορούν να προσφύγουν όχι μόνον επιχειρήσεις που είναι στα πρόθυμα χρεωκοπίας αλλά και εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και μπορούν με τις νέες διατάξεις να βοηθηθούν.