Skip to main content

Τα πρώτα αποτελέσματα από τον έλεγχο της ΕΕ στην Αθήνα

Φύλλο και φτερό έχουν κάνει από χθες το μεσημέρι το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής οικονομίας τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται στην Αθήνα, γι΄ α
Φύλλο και φτερό έχουν κάνει από χθες το μεσημέρι το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής οικονομίας τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται στην Αθήνα, γι΄ αυτόν τον σκοπό. Το 66 σελίδων πυκνογραφημένο κείμενο διαβάζεται αράδα - αράδα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά και σβήνεται, συμπληρώνεται και ξαναγράφεται, όπου κρίνεται σκόπιμο. Από την πρώτη στιγμή, και μάλλον κάπως προκατειλημμένα, εκφράζεται η άποψη από πλευράς κοινοτικών ότι πολλές από τις προβλέψεις του ΠΣΑ για μείωση του ελλείμματος και του χρέους στηρίζονται κυρίως στην μείωση των δαπανών και λιγότερο στην αύξηση των εσόδων, γεγονός με το οποίο οι Βρυξέλλες είναι κάθετα αντίθετες. Γι΄ αυτό κι ασκούνται πιέσεις για νέα, περισσότερα, μέτρα, φορολογικού περιεχομένου. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι ένα από τα βασικά σημεία τριβής που προέκυψε κατά τη συζήτηση ήταν αυτό της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, την οποία η κυβέρνηση κρατάει ως εφεδρεία για αργότερα, αλλά η ΕΕ πιέζει να γίνει εδώ και τώρα.

Ζητούμενο αποτελεί αν το υπουργείο Οικονομικών θα ...πειθαρχήσει, αν και τα περιθώρια αντίδρασης που έχει είναι περιορισμένα. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πάρει το πράσινο φως από την ΕΕ, τότε θα πρέπει να κάνει και τις ανάλογες υποχωρήσεις. Πάντως, αρμόδια στελέχη της υποστηρίζουν ότι δεν θα γίνει κι άνευ όρων παράδοση. Οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ κρίσιμες, καθώς η διαπραγμάτευση θα κορυφωθεί. Κοινή, πάντως, είναι η αίσθηση ότι το κλιμάκιο βρίσκεται σε θέση ισχύος, ανεξαρτήτως του τί θα ανακοινωθεί αύριο το μεσημέρι, όταν θα τελειώσει - σε αυτή τη φάση - η κρισάρα.