Skip to main content

Τα τέλεια... «μακεδονικά» του Τουσκ και οι εκπτώσεις του Ζάεφ

Η συνεννόηση στα σλαβικά μεταξύ Τουσκ και Ντιμιτρόφ, οι προκλήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο Αν. Μακεδονίας-Θράκης και οι εκπτώσεις των Σκοπιανών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Τουσκ, πολωνικής καταγωγής, αναφέροντας πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε σε "τέλεια μακεδονική γλώσσα".

Τα πολωνικά ανήκουν στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών. Η διαφορά τους από την βαλκανική σλαβική γλώσσα, είναι ότι η δεύτερη έχει αρκετές επιρροές από την Δύση και την Ελλάδα, και χρησιμοποιεί την κυριλλική γραφή. Το ότι συνεννοήθηκαν στα σλάβικα Τουσκ και Ντιμιτρόφ, δεν αποτελεί έκπληξη, παρά την προσπάθεια του Ντιμιτρόφ να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα "Νέες προοπτικές στα Δυτικά Βαλκάνια", σε μια αποστροφή του λόγου του, αναφέρθηκε στην τακτική των Σκοπιανών σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο. «Τα Σκόπια διαμαρτύρονται όταν χρησιμοποιούμε για το κράτος τους την έκφραση БЈРМ (ΠΓΔΜ), ενώ δεν διαμαρτυρόμαστε όταν μιλάνε για "Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου". Η Σερβία δεν είναι σάκος για χτυπήματα, ανεξάρτητα από που έρχονται τα χτυπήματα», είπε ο Ντάτσιτς.

Αυτούς τρέφουμε στους κόλπους μας. Υπήρχε απαρτία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, αφού απαιτούνταν 14 άτομα και ήταν 16 σύμβουλοι της παράταξης του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Από αυτούς, οι 8 ήταν μουσουλμάνοι από Ροδόπη και Ξάνθη και άρχισαν επιδεικτικά να αποχωρούν ένας-ένας, ελάχιστα πριν από τη συζήτηση για ψήφισμα υπέρ των δύο στρατιωτικών μας.

Έτσι με τους 8 που απέμειναν στην αίθουσα δεν υπήρχε πλέον απαρτία και δεν εγκρίθηκε το ψήφισμα υπέρ των φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών, που θα καταδίκαζε παράλληλα την στάση της Τουρκίας. Κι αν οι μουσουλμάνοι σύμβουλοι αντέδρασαν έτσι στο συγκεκριμένο θέμα που αφορούσε Έλληνες στρατιωτικούς και παράλληλα καταδίκη της Τουρκίας με μια απλή ανακοίνωση, σκεφθείτε πώς μπορούν να λειτουργήσουν ορισμένοι σε πολύ σοβαρότερες περιπτώσεις μεταξύ της χώρας μας και των γειτόνων.

Ο Βορειοκορεάτης Κιμ πήρε μαζί του στη Ν. Κορέας και την προσωπική του τουαλέτα με την λεκάνη, επειδή «οι σωματικές εκκρίσεις του ηγέτη περιέχουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του και ως εκ τούτου δεν γίνεται να τις παρατήσουν», στους αντιπάλους. Νοτιοκορεατική εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι τα ούρα και τα κόπρανα του Κιμ εξετάζονται τακτικά για να διαπιστωθεί αν πάσχει από κάποια ασθένεια και να λάβει έγκαιρα τα μέτρα του.

Πριν μειδιάσει κάποιος, να ενημερώσω ότι, είχε αποκαλυφθεί πως όταν ασθένησε ο Ντε Γκωλ, εστάλη γυναίκα πράκτορας της CIA ως νοσηλεύτρια στην Κλινική που νοσηλευόταν για να αποσπάσει τα… κόπρανά του, προς εξέταση σε εργαστήριο στις ΗΠΑ. Δεν έγινε γνωστό πώς κατέληξε η ιστορία, πάντως φαίνεται πως οι Υπηρεσίες εξετάζουν τα πάντα.

Να, πώς αντιλαμβάνονται τον πατριωτισμό οι κομμουνιστές στην Κύπρο. Ο Άντρος Κυπριανού, ηγέτης του ΑΚΕΛ, προτείνει το αέριο της Κύπρου να διοχετευθεί στην Ευρώπη, μέσω αγωγού από την… Τουρκία: Η θέση αυτή φυσικά, υπονομεύει στο σύνολό του τον ελληνισμό και τη γεωπολιτική μας αναβάθμιση στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για θέση που χαρακτηρίζεται ευθέως ως εθνικά μειοδοτική και προβληματίζει έντονα αθηναϊκούς κύκλους.

Άρχισαν τις εκπτώσεις στον μακεδονισμό οι Σλάβοι των Σκοπίων. Ο Ζόραν Ζάεφ προέβη σε μια δήλωση που πρώτη φορά ακούγεται από πρωθυπουργό των Σκοπίων. Συγκεκριμένα, είπε ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει τμήμα της ιστορικής (γεωγραφικής) Μακεδονίας ως βουλγαρικό -την περιοχή του Πιρίν- το οποίο ανήκει στη Βουλγαρία και εκεί ζουν Βούλγαροι.