Skip to main content

Τα τρία καλύτερα κρασιά του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της Έκθεσης «Οινόραμα» έγινε η πανηγυρική απονομή των βραβείων σε οινοποιίες και αποσταγματοποιίες που διακρίθηκαν.

Τρία κρασιά και όχι ένα, που ισοψήφισαν σε δύο αξιολογήσεις, αναδείχθηκαν τα καλύτερα, όλων των κατηγοριών, του 18ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.

Η υψηλή αυτή διάκριση, απονεμήθηκε στους οίνους: Κτήμα Γεροβασιλείου Museum Collection, 2016 ΠΓΕ Επανωμή – Κτήμα Γεροβασιλείου.  Ραψάνη Χρυσοχόου Special Edition, 2009 ΠΟΠ Ραψάνη – Χρυσοχόου Γιώργος. Vinsanto Αργυρός 4 Ετών Παλαίωσης, 2010 ΠΟΠ Σαντορίνη – Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.

Η διάκριση καλύτερο απόσταγμα απονεμήθηκε στο Παλαιωμένο Τσίπουρο Τυρνάβου, 2010 – Αγρ. Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό Οίνου κατανέμονται σε έξι κατηγορίες: Λευκοί, Ροζέ και Ερυθροί ήρεμοι οίνοι, Επιδόρπιοι Οίνοι, Αφρώδεις Οίνοι και Ρετσίνες. Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και απονεμήθηκαν οι ακόλουθες διακρίσεις:

Καλύτερος Λευκός Οίνος: Κτήμα Γεροβασιλείου Museum Collection, 2016 – Κτήμα Γεροβασιλείου

Καλύτερος Ροζέ Οίνος: Aetheria, 2017 – Σεμέλη Α.Ε.

Καλύτερος Ερυθρός Οίνος: Ραψάνη Χρυσοχόου Special Edition, 2009 – Χρυσοχόου Γιώργος

Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος: Vinsanto Αργυρός 4 Ετών Παλαίωσης, 2010 – Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.

Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος: Ακακίες Sparkling, 2017 – Κυρ Γιάννη Α.Ε.

Καλύτερη Ρετσίνα: Δάκρυ του Πεύκου, 2017 – Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε.

 

Ο 18ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

Για 18η χρονιά ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες της διοργάνωσης και της διεξαγωγής του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης» ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και ο «4ος Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», με τις τριήμερες γευσιγνωσίες από 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που ακολούθησε αμέσως μετά. Η τελετή απονομής των βραβείων έγινε στις 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο της «Οινόραμα».

 Ο 18ος Δ.Δ.Ο.Θ, υποστηρίχθηκε από τις 25 οινοποιίες- μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος ( ΕΝΟΑΒΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Στέλλιο Μπουτάρη και τον διευθυντή κ. Γιάννη Αλμπάνη, σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο των Διαγωνισμών, master of wine, κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Η διαδικασία του διαγωνισμού ήταν υπό τον   έλεγχο αλλά και την υποστήριξη του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους, όπως και όλων των φορέων του κλάδου.

Στις τριήμερες γευσιγνωσίες των Διαγωνισμών, από 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, 25 εξειδικευμένοι γευσιγνώστες, 15 από την Ελλάδα και 10 από το εξωτερικό, δοκίμασαν και βαθμολόγησαν 702 δείγματα οίνων (604 από Ελλάδα και 98 από Βραζιλία, Γερμανία, Γεωργία και Κύπρο, Τουρκία) και 44 αποσταγμάτων (39 από Ελλάδα και 5 από Κύπρο). Μαζί τους μία μικρή ομάδα 5 εκπαιδευόμενων νέων μελλοντικών γευσιγνωστών των Διαγωνισμών.

Οι Διαγωνισμοί φέτος πραγματοποιήθηκαν με νέο κανονισμό, βασισμένο στις σύγχρονες μεθόδους αξιολόγησης που εφαρμόζονται διεθνώς. Στόχος των

διοργανωτών είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των Διαγωνισμών και των βραβευμένων οίνων και αποσταγμάτων.

Το Σάββατο 10 Μαρτίου στην Αθήνα, σε μία γιορτινή τελετή για τον Ελληνικό οινικό κλάδο, πραγματοποιήθηκε η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Διαγωνισμών με την απονομή των μεταλλίων στις οινοποιίες και στις αποσταγματοποιίες που απέσπασαν την ανάλογη βαθμολογία.

Παράλληλα, σύσσωμος ο οινοποιητικός κλάδος της Ελλάδας, απένεμε το 6o "Greek Wine Industry Award" στον εξαίρετο φιλέλληνα κ. Kamal Kouiri, για την προσφορά του στη διάδοση του Ελληνικού Οίνου στις ΗΠΑ, απονέμοντάς του το «Greek Wine Industry Award 2018».

Ο κ. Kouiri είναι γενικός διευθυντής και διευθυντής οίνων του  κορυφαίου ελληνικού εστιατορίου Molyvos στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Kouiri ήταν ο πρώτος που δημιούργησε, το 2005, μία 100% ελληνική λίστα κρασιών με περισσότερες από 300 ετικέτες στις ΗΠΑ ενώ πρόσφατα άνοιξε το “The Athenian NYC” το πρώτο ελληνικό wine bar στη Νέα Υόρκη.

Εκ μέρους όλων των Ελλήνων οινοπαραγωγών, το «Greek Wine Industry Award 2018» απένειμε στον κ. kouiri ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) κ. Γιώργος Σκούρας.

Την εορταστική βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου κ. Γιάννης Βογιατζής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Γιώργος Σκούρας, εκπρόσωποι του υπουργείου και φορέων του κλάδου και κυρίως οι Έλληνες οινοπαραγωγοί και αποσταγματοποιοί.