Skip to main content

Τα «όχι» του Εμανουέλ Μακρόν στο αμερικανικό Κογκρέσο (video)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε χαρακτηριστικά πως η χώρα του θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από κοινού με τις ΗΠΑ

Ενάντια στον ακραίο εθνικισμό και τον εμπορικό προστατευτισμό τάχθηκε με την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνοντας έκκληση για πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

«Μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό και την απόσυρση, αλλά το να κλείσουμε την πόρτα στον κόσμο δεν θα σταματήσει την εξέλιξη του πλανήτη», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζοντας την ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα να δράσει άμεσα για να προστατεύσει διεθνείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ.

«Είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε κοινές απαντήσεις στις παγκόσμιες απειλές, να ενισχύσουμε την πολυμερή συνεργασία. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις παγκόσμιες απειλές», πρόσθεσε, λέγοντας πως μπορούν να εργαστούν για να δημιουργήσουν την παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα.

«Η αντιμετώπιση των προκλήσεων του παγκοσμισμού απαιτεί τις αντίθετες πολιτικές από την μαζική απορρύθμιση και τον ακραίο εθνικισμό», υπογράμμισε ο πρώτος πολίτης της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o κ. Μακρόν υπερασπίστηκε ακόμα το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο. «Ο εμπορικός πόλεμος θα καταστρέψει θέσεις εργασίας», σημείωσε, προειδοποιώντας πως η παγκόσμια τάξη είναι αυτή που θα πληρώσει για αυτό.

Όσον αφορά τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί χωρίς να μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι πιο ουσιαστικό αναφέροντας πως η χώρα του «δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία».