Skip to main content

Γεμάτο Βελλίδειο αλλά χαμηλοί τόνοι στην ομιλία Τσίπρα

Παραλειπόμενα και παραπολιτικά στο περιθώριο της ομιλίας του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 
Το κλίμα στα αποψινά εγκαίνια μπορείς να το χαρακτηριστεί και βουβό, καθώς παρά την παρουσία χιλιάδων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, η υποδοχή στον κ. Τσίπρα ήταν υποτονική.
 
Χωρίς χειροκροτήματα πολλά, αλλά με αγκαλιές, χειραψίες και χαμόγελα. Χωρίς ενα σύνθημα, με απόλυτη τάξη, χάρη στα πολυ αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
 
Ισχυρή ειναι η παρουσία των κυβερνητικών στελεχών και των κρατικών αξιωματούχων, αλλά και εκπροσώπων της κινεζικής αντιπροσωπείας στη ΔΕΘ. Κινητοποίηση από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ ειναι εμφανές ότι έγινε. Εξάλλου, πολλοί οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος έδωσαν το παρών από διάφορους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Ωστόσο, δεν υπήρχε ενθουσιασμός, αλλά κυριάρχησε η εντύπωση μιας σεμνής τελετής.
 
Στις 9.20 ανέβηκε καταχειροκροτούμενος στο βήμα ο πρωθυπουργός και μετα τα... τυπικά εξήγησε οτι η ομιλία του θα αφορά στο μελλον (δείτε εδώ).
 
 
 
 
 
 
Σημαντική καθυστέρηση στην έλευση του πρωθυπουργού δεν υπήρξε. Λίγο αφότου ειχαν φτάσει στη γραμμή απαγόρευσης οι πρώτοι διαδηλωτές. Η βουή από τα συνθήματα έξω από το «Βελλίδειο» εξάλλου, έφτανε ακόμη και στην αξιομνημόνευτα ήσυχη αίθουσα της τελετής εγκαινίων.
 
Στα χαρακτηριστικά της φετινής τελετής η παρουσία της συζύγου του πρωθυπουργού, Περιστέρας Μπαζιάνα, που ειναι η πρώτη της σε εγκαίνια ΔΕΘ.
 
Επίσης αξιοσημείωτη ήταν η θερμή χειραψία, που συνοδεύτηκε από αγκαλιά, ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, μετά τη... θύελλα μεταξύ τους λόγω της αναποφασιστικότητας για τις εργασίες στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
 
 
Ο πρέσβης της Κίνας, που μετέφερε μηνυμα του πρωθυπουργού της τιμώμενης χώρας στα εγκαίνια, απέσπασε το χειροκρότημα των παρισταμένων, ενώ σύντομοι ήταν στους χαιρετισμούς τους ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τασος Τζηκας, και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
 
Πολυπληθής η κινεζική παρουσία στην τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ. Δεκάδες Κινέζοι είχαν το δικό τους μπλοκ στην αίθουσα καιφορωντας ακουστικά παρακολουθούν την ομιλία του πρωθυπουργού