Skip to main content

Ταμείο Αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές προτείνει ο ΣΘΕΒ

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση της διοίκησης του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη.
Τη δημιουργία Ταμείου Αποζημιώσεων για επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές πρότεινε η διοίκηση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη. Βάσει της πρότασης, από κάθε επιχείρηση θα παρακρατείται ετησίως ένα πολύ μικρό ποσό, το οποίο θα αξιοποιείται για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή. Η πρόταση μπορεί να βρει εφαρμογή, μάλιστα, για τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής των Τεμπών, οι οποίες υποφέρουν μετά το κλείσιμο της κοιλάδας, λόγω των φονικών κατολισθήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας είδε με θετικό μάτι την πρόταση και θα εξετάσει διεξοδικά τη διαδικασία που απαιτείται για την υλοποίησή της. Εξάλλου, στη συνάντηση με την κ. Κατσέλη ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Νίκος Ρώμνιος κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου, οι οποίες εστιάζονται στα εξής: «Βασική επιδίωξη του ΣΘΕΒ είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των θεσσαλικών επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αν η δημόσια διοίκηση δεν ασχοληθεί με θέματα που η λύση τους είναι προφανής και το μόνο που απαιτείται είναι βούληση για τη λήψη της σχετικής απόφασης. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
Επενδυτικός Νόμος: Μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει τους 15 μήνες.

 Παράλληλα, παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στους ελέγχους και την πιστοποίηση δαπανών, στις επενδύσεις του μέχρι πρότινος αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, στην έγκαιρη πληρωμή των επενδύσεων. Προτείνουμε την αύξηση του ορίου προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων που κατατίθενται στις κατά τόπους Περιφέρειες, καθώς και τη διερεύνηση της δημιουργίας ενός περισσότερο ευέλικτου και αποτελεσματικότερου συστήματος διαχείρισης του επενδυτικού νόμου.

ΕΣΠΑ 2007 – 2013: Η ολοκλήρωση της εξειδίκευσης των δράσεων που προβλέπει το ΕΠΑΝ ΙΙ και η εν συνεχεία προκήρυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων θα επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους να επιτύχουν συνολική αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων αναγκών αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος.
Έλεγχος της αγοράς: Η δημιουργία αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο της αγοράς και η πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού αποτελεί διαχρονικό αίτημα. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ελληνικών προϊόντων από προϊόντα τρίτων χωρών, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς έλεγχο ή αποτελούν προϊόντα απομίμησης.

Προμήθειες δημοσίου: Για τη βελτίωση της λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος προτείνουμε:
* Δημιουργία μητρώου προμηθευτών του δημοσίου με σαφή προσδιορισμό των κριτηρίων ένταξης των επιχειρήσεων.
* Προώθηση των διαδικασιών υλοποίησης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (ΕΣΗΔΠ).
* Σταδιακή μείωση των καθυστερήσεων πληρωμών εταιρειών προμηθευτών του δημοσίου.   

Αδειοδότηση μεταποιητικών επιχειρήσεων: Η διαδικασία με στόχο την απλοποίηση της αδειοδοτικής νομοθεσίας δυστυχώς παραμένει σε στασιμότητα. Θεωρούμε πως η επαναφορά στο προσκήνιο του Σ/Ν του 2008, που θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα, θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά χρονίζοντα προβλήματα της μεταποίησης αίροντας ένα πλήθος αντικινήτρων για ανάληψη επιχειρηματικής δράσης.

Ρευστότητα στις επιχειρήσεις: Η συρρίκνωση της ρευστότητας στην αγορά είτε από τη μείωση του δανεισμού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε από την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών δημιουργούν την ανάγκη για εφαρμογή πολιτικών ικανών να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον προτείνεται η άμεση εξόφληση όλων των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις καθώς και η θεσμοθέτηση προγράμματος τύπου ΤΕΜΠΜΕ που θα ενισχύει αποκλειστικά τη μεταποίηση και θα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους».