Skip to main content

Τάσος Τζήκας : Πρόεδρος «3x3» σε ΔΕΘ, ΣΕΠΕ και Τεχνόπολη

Από την πρωτοπορία της Singular Βορείου Ελλάδας, στην προεδρία τριών εκ των σημαντικότερων φορέων της ελληνικής οικονομίας.

Πρόεδρος τρία επί τρία! Ο Τάσος Τζήκας βρίσκεται αυτή την περίοδο στην προεδρία της ΔΕΘ – Helexpo, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, όπου πρόσφατα εξελέγη για δεύτερη θητεία και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, που διαχειρίζεται το ομώνυμο Τεχνολογικό Πάρκο, στο οποίο πρόσφατα εγκαινιάστηκε η θερμοκοιτίδα του CERN.

Ασφαλώς πρόκειται για μία από τις δημιουργικότερες περιόδους ενός επιχειρηματία, ο οποίος με την δράση του στα κοινά επί 25 χρόνια απασχολεί πάντα με κάποιο τρόπο την επικαιρότητα. Κι ας μην κατάφερε να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης, κάτι που είχε σκεφτεί, ή να γίνει ευρωβουλευτής, κάτι που του το είχαν προτείνει.

Ο Τάσος Τζήκας γεννήθηκε το 1958. Μεγάλωσε στην πλατεία Διοικητηρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Έπαιξε -κι εξακολουθεί να παίζει- μπάλα, αφού το μεγάλο –και ανεκπλήρωτο- όνειρο του ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Επίσης, άκουγε –κι εξακολουθεί να ακούει- Ρόλινγκ Στόουνς. Πέρασε τα εφηβικά και φοιτητικά του χρόνια μεταξύ δικτατορίας και μεταπολίτευσης, κάτι που συνέβαλε στην πολιτικοποίησή του, αλλά και στην πεποίθησή του για την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης. Το 1981 τελείωσε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου ήρθε σε επαφή με την πληροφορική και τους υπολογιστές.

Αυτές οι γνώσεις, αλλά και η εμπειρία του συνεργαζόμενος για δύο χρόνια με την IBM, τον οδήγησαν να ιδρύσει το 1987 τη Singular Β. Ελλάδος. Μαζί του τέσσερις φίλοι. Τέσσερις… αθηναίοι. Ο Α. Κυριαζής, ο Κ. Μυριάνθης, ο Α. Βορεάδης και ο Μ. Καρυώτογλου.

Εκείνη την εποχή η δημιουργία μιας ελληνικής εταιρίας λογισμικού ακουγόταν περίπου ως… ανέκδοτο, αλλά οι πέντε φίλοι πίστεψαν στην προσπάθεια.

Είχαν την αίσθηση ότι η πληροφορική ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, γιατί αφενός έχει στο επίκεντρο της το ανθρώπινο μυαλό και αφετέρου απαιτεί δημιουργικότητα και φαντασία, χωρίς να δεσμεύει τους ανθρώπους με αυστηρούς κανόνες πειθαρχίας. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά η άνθιση της μεταποίησης στη Θεσσαλονίκη στήριξε τη Singular. Από το 1994 η εταιρία δημιούργησε θυγατρικές στη Σόφια και το Βουκουρέστι. Το 1999 η Singular συγχωνεύθηκε με τη Δέλτα Πληροφορική, από την οποία προέκυψε η Delta Singular. Το 2004 η Delta Singular πουλήθηκε στην αμερικανική First Data και στον όμιλο της Marfin. Έτσι η παρέα του 1987 ολοκλήρωσε τον κύκλο της, με πολύ λιγότερα χρόνια «ζωής» από τον Μικ Τζάκερ, τον Κιθ Ρίτσαρντς και την παρέα τους.  

Τεχνόπολη και διάβασμα

 Παράλληλα με τις δουλειές ο κ. Τζήκας πρωτοστάτησε το 1994 στη δημιουργία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, στον οποίο είναι πρόεδρος σχεδόν από την αρχή. Στις 27 Ιουνίου 2011 παρέδωσε την εξουσία, αφού δε γινόταν να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του ΣΕΠΕ και του ΣΕΠΒΕ. Εκείνο που θα εξακολούθησε να κάνει είναι να κινεί το πρότζεκτ της «Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης», στο οποίο έχει αφοσιωθεί. Άλλωστε το δούλεψε από την αρχή… ψιλοβελονιά. Από τη θέση του Πάρκου στην έκταση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θέρμη, μέχρι τον ειδικό συντελεστή δόμησης, αλλά και τις αρχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που θα έχουν όλα τα κτίρια. Η κρίση βέβαια «πάγωσε» τα σχέδια αρκετών εταιριών, αλλά τώρα με τη συνεργασία με το CERN αναμένεται η Τεχνόπολη να πάρει και πάλι… ζωή.

Άλλωστε, παρά την ιδιαίτερη και δύσκολη συγκυρία ο ίδιος επιμένει ότι η πληροφορική μπορεί να εξελιχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δίπλα στον τουρισμό, τη ναυτιλία και την αγροτική παραγωγή, κάτι που σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι θα διασφαλίσει συνέργιες και υπεραξίες στις άλλες δραστηριότητες του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και δεύτερον, ότι θα πρέπει να καλλιεργηθεί η εξωστρέφεια της.      

Όταν δεν εργάζεται ή δεν ασχολείται με τον ΣΕΠΕ –δύο ημέρες την εβδομάδα βρίσκεται στην Αθήνα- ο Τάσος Τζήκας παίζει μπάλα, εκδράμει στην αγαπημένη του Χαλκιδική, απολαμβάνει τη συντροφιά της συζύγου του γραφίστριας και εικαστικού Ευδοκίας Νάτση και των δυο του παιδιών. Της Ζωής, που είναι φοιτήτρια στην αρχιτεκτονική του ΑΠΘ, και του Ρήγα, που σπουδάζει κι αυτός στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης.