Skip to main content

Τευτλοπαραγωγοί καταλαμβάνουν αύριο το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ

Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Την αμέριστη στήριξη των τευτλοπαραγωγών από ΠΚΜ εξέφρασε ο Τζιτζικώστας

Σε κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο Πλατύ Ημαθίας προχωρούν αύριο οι τευτλοπαραγωγοί, διεκδικώντας την εξόφλησή τους για τα τεύτλα που παρέδωσαν στην ΕΒΖ και δεν πληρώθηκαν στο σύνολό τους.

Ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών, Γιάννης Παναγής, που ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα, είπε ότι τα αιτήματα των παραγωγών είναι δίκαια και πρέπει να προωθηθούν και σ' αυτό πρέπει να συμβάλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το περιφερειακό συμβούλιο. «Το θέμα είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Με αυτή την τακτική δίνεται ίσως η χαριστική βολή στους τελευταίους πνεύμονες βαριάς βιομηχανίας που υπάρχουν».

Την αμέριστη στήριξη των τευτλοπαραγωγών από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης μάλιστα κάλεσε τους τευτλοπαραγωγούς να συμμετάσχουν στο επικείμενο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου και να θέσουν το θέμα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

«Φέτος για πρώτη φορά οι τευτλοπαραγωγοί δεν παίρνουν καν σπόρο. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά τελειώνει η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα αυτό είναι που δρομολογείται σήμερα από την κυβέρνηση. Είναι ανάγκη να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος. Για την Κεντρική Μακεδονία αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς εδώ παράγεται το ένα τέταρτο της παραγωγής της χώρας», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ιωαννίδης, είπε ότι ο αγώνας όλων υπέρ των τευτλοπαραγωγών είναι κοινός και υποστηρίζει η παράταξή του και ο ίδιος την προσπάθεια όλων των αγροτών.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε ότι «εφαρμόζονται πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ και έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή σε κάθε χώρα. Πολιτικές καταστροφικές για τον πρωτογενή τομέα».

Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Νίκος Χρυσομάλλης, τάχθηκε υπέρ των αιτημάτων των τευτλοπαραγωγών.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, ζήτησε συνολικό διάλογο, όχι με βραχυπρόθεσμα αιτήματα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Ρέβας, είπε πως «η σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης η οποία προωθείται και στο αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Χρήστος Βουλγαρίδης, ζήτησε να δοθούν τα χρήματα των τευτλοπαραγωγών άμεσα.

Ο επικεφαλής της «Ανταρσία», Θανάσης Αγαπητός, κάλεσε με αφορμή την αυριανή κατάληψη να βρεθούν στο Πλατύ αύριο όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι για να στηρίξουν τους αγρότες.