Skip to main content

Τελευταία η Ελλάδα στον δείκτη για την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη

H Ελλάδα λαμβάνει βαθμολογία 3,70 με τάση ελαφράς μείωσης, ενώ η Νορβηγία, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Την τελευταία θέση (29η) μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών καταλαμβάνει η Ελλάδα στον «δείκτη περιεκτικής ανάπτυξης» (The Inclusive Development Index 2018) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum - WEF).

Η έρευνα του WEF αξιολογεί 15 τομείς διαρθρωτικής οικονομικής πολιτικής και θεσμικής ισχύος, οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν στην επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης και στη διεύρυνση της κοινωνικής συμμετοχής στη διαδικασία και τα οφέλη της ανάπτυξης αυτής.

Κατά το WEF, ο δείκτης περιεκτικής ανάπτυξης (IDI) αποτελεί εναλλακτικό του ΑΕΠ, εστιάζοντας στα κριτήρια βάσει των οποίων οι πολίτες αξιολογούν την οικονομική πρόοδο των χωρών τους.

Όπως εξηγεί το WEF, οι βαθμολογίες εκτείνονται σε μία κλίμακα από το 1 έως το 7. Οι τάσεις βασίζονται σε ποσοστιαίες μεταβολές σε διάφορους δείκτες, μεταξύ του 2012 και του 2016, ενώ οι βαθμολογίες των προηγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμες, λόγω των διαφορετικών ορισμών της φτώχειας.

Συνολικά, η Ελλάδα λαμβάνει βαθμολογία 3,70 με τάση ελαφράς μείωσης, ενώ η Νορβηγία, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, καταγράφει σκορ 6,08.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ισλανδία (6,07), το Λουξεμβούργο (6,07), η Ελβετία (6,05) και η Δανία (5,81), ενώ στην τελευταία τριάδα, πλην της χώρας μας, συναντώνται η Ιταλία (4,31) και η Πορτογαλία (3,97).

Σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Λιθουανία με σκορ 4,86 ενώ ουραγός είναι η Μοζαμβίκη (2,47).

Ανακοίνωση της ΝΔ

«Ενόψει της αναχώρησης του κ. Τσίπρα για το Νταβός, του στέλνουμε την Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία, μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, στον δείκτη της "δίκαιης ανάπτυξης"», σημειώνει η ΝΔ τονίζοντας πως σε όλους τους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, καταγράφοντας νέα μείωση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και αύξηση της φτώχειας.

«Μάταια προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει ότι είναι φορέας κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα στοιχεία, αλλά κυρίως η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, τους διαψεύδουν καθημερινά», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.