Skip to main content

Κορδελιό: Οι τελευταίες πληροφορίες για την απενεργοποίηση της βόμβας

Αυτή την ώρα γίνεται η προσπάθεια απενεργοποίησης της βόμβας, με την τοποθέτηση ειδικού μηχανισμού και από απόσταση εξουδετέρωση του πυροκροτητή.

Στις 11.05' άρχισε η διαδικασία απενεργοποίησης της βόμβας στο Κορδελιό, καθώς, μετά το αυστηρό μήνυμα της περιφέρειας, οι κάμερες σταμάτησαν να μεταδίδουν απευθείας πλάνα (δείτε εδώ).

Η αστυνομία, αφού προηγουμένως έκανε τους απαραίτητους ελέγχους, έδωσε το "πράσινο φως" για να ξεκινήσει η διαδικασία απενεργοποίησης από το Στρατό. Ακολούθως θα αρχίσει ο έλεγχος ασφάλειας στη βόμβα, για να γίνει και η μεταφορά της βόμβας που είναι το τρίτο στάδιο (μετά τα προπαρασκευαστικά και την απενεργοποίηση) και να ολοκληρωθεί η διαδικασία με το τέταρτο στάδιο, που είναι η εξουδετέρωση στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη.

Ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ, Νίκος Φανιός, εξήγησε ότι στις 11.40' γίνεται η ελεγχόμενη εξ αποστάσεων αφαίρεση του πυροκροτητή. Είναι μια διαδικασία που γίνεται τηλεκατευθυνόμενα. Μόλις γίνει η ελεγχόμενη αυτή διαδικασία, οι πυροτεχνουργοί θα αφήσουν ένα διάστημα 10 - 15 λεπτών και θα κατεβούν στο σκάμμα για να διαπιστώσουν αν η βόμβα απενεργοποιήθηκε ή όχι.

Με ασφάλεια θα μπορούν να πουν ότι η διαδικασία ήταν επιτυχής ή όχι γύρω στις 12.15'.

 Στη συνέχεια και εφόσον όλα έχουν πάει κατ' ευχήν θα αρχίσει η διαδικασία της μετακίνησης της απενεργοποιημένης βόμβας.

Η εκκένωση

Υπευθυνότητα έδειξαν οι περισσότεροι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι συντεταγμένα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από χτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τη ζώνη εκκένωσης με ψυχραιμία και χωρίς κανένα πανικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αστυνομία έχει καταγράψει άδειους δρόμους από σταθμευμένα οχήματα σε όλη την περιοχή από χτες, ενώ και σήμερα από νωρίς το πρωί άρχισε η εγκατάλειψη της περιοχής. Για περισσότερα στοιχεία, φωτογραφίες και βίντεο σχετικά με την εκκένωση της περιοχής πατήστε εδώ και εδώ.

Ωστόσο αρκετοί είναι οι κάτοικοι που παραμένουν στα σπίτια τους, αρνούμενοι να εκγαταλείψουν την περιοχή παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις ότι η εκκένωση είναι υποχρεωτική. 

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, περισσότερα από 40 περιστατικά ατόμων με αναπηρίες έχουν ήδη εξυπηρετηθεί.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, έδωσε αναλυτικά στοιχεία:

- 27 περιστατικά κατάκοιτων και παραπληγικών μετακινήθηκαν χτες.
- 14 περιστατικά μετακινήθηκαν από το πρωί και άλλα τέσσερα ήταν σε εξέλιξη μέχρι τις 9.45' το πρωί.
- Οι διακομιδές έγιναν στα νοσοκομεία Παπανικολάου, Γ. Γεννηματάς και Αγ. Δημήτριος, ενώ τα σημερινά περιστατικά μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους στο 424 ΓΣΝΕ.

Από τις 9.30 η Αστυνομία απομακρύνει ακόμη και αυτοκίνητα από την περιοχή σε κοντινή ακτίνα από το σημείο της βόμβας, ενώ στις 9.55 είχε ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων των πολιτών σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων από τη βόμβα. Συνεχίζεται η πόρτα - πόρτα ειδοποίηση των κατοίκων για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.