Skip to main content

Τelegraph: Η Ευρώπη πουλάει την ψυχή της στη Τουρκία για το προσφυγικό

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ, αναγνωρίζει την ανικανότητα της Ε.Ε. στη διαχείριση του προσφυγικού.

Με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πουλήσει την ψυχή της» για τη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων περιγράφει η βρετανική  Telegraph τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για όσα αναμένεται να συμφωνηθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το να εξάγουμε το πρόβλημα μας στην Τουρκία είναι αφελές. Δεν θα πρέπει να πουλήσουμε την ψυχή μας για μια συμφωνία, με μια χώρα, επειδή απλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά μας και να εφαρμόσουμε μια ευρωπαϊκή λύση. Δεχόμαστε μια συμφωνία να επιστρέφουμε μετανάστες σε μια χώρα που συλλαμβάνει δημοσιογράφους, επιτίθεται σε κοινωνικές ελευθερίες και έχει αυξημένο αριθμό περιστατικών που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες την Κυριακή αναφέρει:

«Παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων τελειώνουν. Αυτός ο δρόμος είναι τώρα κλειστός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το καλύτερό της προκειμένου να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει προκληθεί ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης».

Στο προσχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να δημιουργηθούν ανάλογοι τέτοιοι «διάδρομοι».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι μέχρι στιγμής το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων έχει αποτύχει καθώς έχουν μετακινηθεί μόλις λίγες εκατοντάδες ενώ ο στόχος έκανε λόγο για 160.000.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη γιατί ο δρόμος απο τα Βαλκάνια αποθάρρυνε τους πρόσφυγες από το να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα τα Σκόπια έχουν ζητήσει από κράτη- μέλη της ΕΕ ενίσχυση σε επίπεδο εξοπλισμού προκειμένου να ενισχύσουν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων με έναν νέο φράχτη μήκους 300χλμ.