Skip to main content

Τελεσίγραφο ΕΚΤ: Αύξηση του ELA, μόνο με «λευκό καπνό» στη Σύνοδο

Τυχόν επέκταση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, αναλόγως με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ξεκαθάρισε ο Έβαλντ Νοβότνι.

Η αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες θα κριθεί από την έκβαση της σημερινής, έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, προειδοποίησε ο επικεφαλής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε τη νέα αύξηση του ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, εντούτοις διευκρίνισε ότι η αύξηση αφορά μόνον τη σημερινή ημέρα και κατέστησε σαφές πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τυχόν επέκταση του ELA ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

«Θα αποφασίσουμε τυχόν περαιτέρω επέκταση του ELA ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο κ. Νοβότνι, συνδέοντας έτσι τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ με τα συμπεράσματα του αποψινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και τις αποφάσεις του Eurogroup που συνεδριάζει αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα σήμερα, τραπεζική πηγή της ΕΕ υπογράμμισε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα αύξηση του ορίου ELA για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το ποσό της αύξησης.