Skip to main content

Τελεσίγραφο Ραχόι σε Πουτζδεμόν: Έχεις πέντε μέρες διορία

Στην περίπτωση που ο Καταλανός πρόεδρος επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία στην επαρχία θα έχει στη διάθεσή του άλλες πέντε ημέρες για να επανορθώσει

Προθεσμία πέντε ημερών έως τις 16/10 έδωσε στον Κάρλες Πουτζδεμόν ο Μαριάνο Ραχόι για να επιβεβαιώσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Σημειώνεται πως αν ο Καταλανός πρόεδρος επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες πέντε ημέρες για να επανορθώσει.

Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας στη Μαδρίτη, το πρωί της Τετάρτης, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε να θέσει επισήμως το ερώτημα στην καταλανική ηγεσία εάν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

«Αυτή η έκκληση -πριν τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων μπορεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματός μας- επιδιώκει να προσφέρει στους πολίτες τη σαφήνεια και την ασφάλεια που απαιτεί ένα θέμα τέτοιας σημασίας» δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι.

«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση την οποία βιώνει η Καταλονία και να επιστρέψει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ηρεμία. Και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια και δικαιική ασφάλεια. Η απάντηση της Generalitat θα ορίσει τα γεγονότα των προσεχών ημερών», έγραψε αμέσως μετά στο Twitter ο ισπανός πρωθυπουργός.

Το άρθρο 155, εφόσον ενεργοποιηθεί, ορίζει την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση, ένα σενάριο που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα.
Ουσιαστικά, λοιπόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός απείλησε ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας.

Επίσης, ο Mαριάνο Ραχόι κατηγόρησε τον ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν ότι δημιούργησε  «σκόπιμη σύγχυση», ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει «την σταθερότητα».