Skip to main content

Τέλη Οκτωβρίου θα λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Το αεροδρόμιο, του οποίου το κόστος έφθασε τα 11 δισ. δολάρια στοχεύει να γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο και να πάρει τα πρωτεία από αυτό της Ατλάντας

Στις 29 Οκτωβρίου 2018 θα λειτουργήσει το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν, που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, ποσοστό 80% του κατασκευαστικού έργου του αεροδρομίου έχει ολοκληρωθεί, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα είναι ένα αεροδρόμιο, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, σχεδιασμένο με τρόπο που να καλύπτει την διαρκώς αυξανόμενη διακίνηση των επιβατών.

Το αεροδρόμιο, του οποίου το κόστος έφθασε τα 11 δισ. δολάρια στοχεύει να γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο και να πάρει τα πρωτεία από αυτό της Ατλάντας.

Το  αεροδρόμιο φημολογείται ότι θα ονομαστεί «Ερντογάν» (μην ξεχνάμε ότι το υπάρχον διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ονομάζεται Ατατούρκ).

Ειδικοί λένε ότι ο Ερντογάν ελπίζει πως  με το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα εξασφαλίσει όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη θέση του ως ο σημαντικότερος ηγέτης της Τουρκίας, από την ίδρυση της σύγχρονης Δημοκρατίας. «Αγαπά τα μεγάλα έργα του και το αεροδρόμιο είναι ίσως το πιο μεγάλο», δήλωσε ο Νάιγκερ Ρέντελ, αναλυτής της Medley Global Advisors στο Λονδίνο. «Του επιτρέπει να δείξει ότι εκπληρώνει τις υποσχέσεις του, ακριβώς τη στιγμή που προσπαθεί να επεκτείνει τις εξουσίες του», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το νέο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη θα είναι σε θέση να υποστηρίξει 225.000 νέες θέσεις εργασίας, αποφέροντας σχεδόν 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Αν μόλις ένας στους δέκα επισκέπτες του αεροδρομίου έρχεται ως τουρίστας στην Τουρκία, η οικονομία υπολογίζεται ότι θα ωφελείται με επιπλέον 7 δισ. δολάρια ετησίως.